Beesd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beesd
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Beesd
(Details)
Beesd (Gelderland (hoofdbetekenis))
Beesd
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente West Betuwe
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 11′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2018) 3377
Overig
Postcode 4153
Netnummer 0345
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Beesd (Dialect: Bist, uitgesproken als: Bi-jest) is een dorp in de gemeente West Betuwe in de Nederlandse provincie Gelderland. Op 1 januari 2018 telde Beesd 3377 inwoners. Na de dorpen Geldermalsen en Meteren is Beesd de grootste kern in de gemeente.

Historie[bewerken]

Beesd (Bisde/Beest) wordt voor het eerst genoemd in de stichtingsoorkonde van de abdij Mariënweerd in het jaar 1129, waarin goederen onder andere te Beesd aan de abdij worden geschonken. Sinds 1414 vormde Beesd, samen met Rhenoy, een klein Gelders ambt. In 1427 kreeg het een eigen landsrecht. De macht was na die tijd voor een groot deel in handen van de adellijke familie Pieck, welke regeerde van de 13e tot en met de 17e eeuw. Zij hadden dankzij erven en diverse hoge ambtelijke posities grote stukken grond in bezit binnen en buiten Beesd, waaronder drie kastelen (o.a. het blauwe huis, hoge huys en lage huys) in Beesd en een kasteel in buurdorp Enspijk. Van deze vier kastelen is er geen een bewaard gebleven, wel zijn er tekeningen en schilderijen (o.a. in de collectie van het Rijksmuseum) aanwezig. In de Franse tijd kwam het bij Zuid-Holland, maar na het herstel van de zelfstandigheid kwam Beesd op 17 september 1814 weer bij Gelderland. Op 1 januari 1978 werd de gemeente opgeheven en bij Geldermalsen gevoegd, evenals Buurmalsen en Deil. Op 31 januari 1995 werden de inwoners van Beesd verplicht geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de Maas en de Waal.

Voorzieningen[bewerken]

In het dorp zijn de meeste winkels gelegen aan de Voorstraat en rond het Dorpsplein. Voor grotere winkelcentra liggen Geldermalsen, Leerdam en Culemborg het meest dichtbij. Er bevinden zich twee scholen: de St. Antoniusschool en de Lingelaar. Ook is er een sporthal Het Klokhuis.

Beesd ligt aan de A2 met een station aan de spoorlijn Dordrecht - Geldermalsen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Een deel van Beesd is beschermd dorpsgezicht. Bezienswaardig is de Sint-Pieterskerk. Aan de rand van het dorp ligt het Uilen- en Dierenpark De Paay. Aan het einde van de Molendijk staat de korenmolen De Vrijheid.

Bloesemtocht langs de molen De Vrijheid in Beesd

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)