Deil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deil
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Deil
(Details)
Deil (Gelderland (hoofdbetekenis))
Deil
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente West Betuwe
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,9 km²
Inwoners (BAG, 2019) 2.100[1]
Overig
Woonplaatscode 3217
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Deil, de Hervormde kerk

Deil (Dialect: Dèhl) is een dorp en voormalige gemeente in de Tielerwaard, Betuwe in de Nederlandse provincie Gelderland. De plaats telt circa 2.097 inwoners op 1-1-2019. Het dorp was de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die bij de herindeling van 1978 werd ingedeeld bij Geldermalsen. Deze is per 2019 opgegaan in de gemeente West Betuwe. De plaats is met name bekend vanwege het gelijknamige knooppunt Deil.

Historie[bewerken]

Voor het eerst wordt in 1148, maar vermoedelijk al in 978, gewag gemaakt van landerijen te "Daile". In oude geschriften wordt het dorp gespeld als Daile, Deile, Dilee, Deijl, Deil en Deyl. Vroeger stonden er in Deil zeven kastelen: Bulckestein, Palmestein, Ringelestein, Reynestein, Vogelenburcht, Bakerbos en Schorestein (ook vermeld als Schonestein of Gerestein). In sommige gevallen was de term 'versterkt huis' een betere term dan kasteel. Daarnaast stonden er in Deil markante huizen als Duivelshof en Frissestein, die regelmatig foutief tot de zeven kastelen gerekend worden.

Van alle kastelen en huizen is alleen Huis Frissestein bewaard gebleven, dat vanaf 1929 diende als gemeentehuis van Deil. Tegenwoordig[wanneer?] is Gasterij De Os en het Paard in het huis gevestigd.[2] Van kasteel Palmestein resteert nog de slotgracht en van kasteel Bulckestein staat nog een klein gedeelte van de poort. De kastelen en huizen leven voort in Deilse straatnamen.[3][4]

Monumenten[bewerken]

Voormalige gemeente[bewerken]

Van 1810 tot 1978 vormde Deil, met de dorpen Enspijk, Gellicum en Rumpt een zelfstandige gemeente. Opvallend was, dat telkens een telg uit het geslacht Kolff burgemeester was.

Geboren in Deil[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Officiële website[bewerken]

www.dorpdeil.nl

Afbeeldingen[bewerken]