Kolff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het wapen van het geslacht Kolff

Kolff (ook: Van Santen Kolff, Kolff van Oosterwijk, Van Breda Kolff) is een Nederlands patriciërsgeslacht uit Holland, Gelderland en Noord-Brabant.

Geschiedenis[bewerken]

Stamvader van het geslacht is Henric Colve, vermeld vanaf mei 1367, landbouwer en veehouder, gegoed te Helvoirt, Lith en Vught, pachter te Oisterwijk. Nieuw genealogisch onderzoek wijst daarbij naar afstamming vanuit Gorinchem, rond 1500, waar de familienaam mogelijk werd aangenomen vanwege het eigendom van een herberg waar het kolfspel plaatsvond. De huidige nazaten stammen af van Wouter Kolff (1579-1635), burger van Nijmegen, en zijn kinderen, die zich daarna langs de grote rivieren van Nederland gedurende enkele generaties langzamerhand westwaarts begaven naar Middelharnis, Maassluis, en sindsdien of daarna vooral naar Rotterdam en Den Haag. Een andere belangrijke tak van de familie vestigde zich in de Betuwe.

Van de ongeveer 411 huidige leden (2015) van het geslacht Kolff woont het grootste gedeelte in Nederland, daarnaast woont ongeveer een derde van de familieleden in Argentinië, de Verenigde Staten van Amerika en Nieuw-Zeeland, maar ook elders. De genealogie van de familie Kolff is te vinden in het Nederland's Patriciaat en met de meest actuele gegevens op de website van de Familievereniging Kolff. Het familiearchief bevindt zich in het Gemeentearchief Rotterdam.

Familiewapen[bewerken]

Kolff en Van Santen Kolff: Oudste bekende wapenvoerder is Ds. Wolter Kolff (1644-1705) volgens het alliantiewapen van hem en zijn echtgenote, gedateerd 1671 (in familiebezit). In het schild zonder kleuraanduiding voerde hij drie kolven, de slagstukken naar beneden, de buitenste twee toegewend, de middelste naar rechts. Hij voerde als helmteken een staande omgewende zwaan. Met het hier afgebeelde wapen Kolff, met de zwaan staande en omgewend, zegelde Cornelis Kolff (1685-1759), notaris te 's Gravenhage. Niet afgebeeld zijn de familiewapens Kolff van Oosterwijk en Van Breda Kolff.

Bekende telgen[bewerken]

(volgorde op de tak/staak binnen de genealogie van de familie Kolff)

Burgemeesters van Deil[bewerken]

Gualtherus Kolff (1775-1846), schepen 1796-1811, schout 1804-1811, secretaris 1804-1835, maire, later genoemd burgemeester van Deil 1811-1835