Kolff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van het geslacht Kolff

Kolff (ook: Van Santen Kolff, Kolff van Oosterwijk, Van Breda Kolff) is een Nederlands patriciërsgeslacht uit Holland en Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vroegst bekende Kolffen zijn Aernt Woutersz., Wouter Aerntsz., en Wouter Woutersz. Colff. Zij woonden in de 15e eeuw in Gorinchem, waar zij onroerend goed bezaten. Van hen exploiteerden Wouter Aerntsz. en Wouter Woutersz. Colff ook een herberg. In deze herberg werd, zeker vanaf 1500, het kolfspel beoefend. De familie Kolff heeft haar familienaam waarschijnlijk daaraan ontleend. De huidige nazaten stammen af van de kleinzoon van de laatstgenoemde herbergier, Wouter Woutersz. Kolff, burger van Nijmegen in de 16e eeuw. De volgende generaties migreerden westwaarts vanuit Nijmegen langs de grote rivieren naar Middelharnis, Maassluis en andere plaatsen. Zij vestigden zich in de 19e en 20e eeuw voornamelijk te Rotterdam en Den Haag, maar ook in Nederlands-Indië. Een belangrijke tak vestigde zich in de Betuwe.

In de 20e eeuw vertrokken veel Kolffen uit Nederland en onafhankelijk Indonesië. Van de ongeveer 411 huidige leden (2015) van het geslacht Kolff, woont het grootste gedeelte in Nederland, daarnaast woont ongeveer een derde van de familieleden in Argentinië, de Verenigde Staten van Amerika en Nieuw-Zeeland, maar ook elders. De genealogie van de familie Kolff is te vinden in het Nederland's Patriciaat en met de meest actuele gegevens op de website van de Familievereniging Kolff. Het familiearchief bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam.

Familiewapen[bewerken | brontekst bewerken]

Kolff en Van Santen Kolff: Oudste bekende wapenvoerder is Ds. Wolter Kolff (1644-1705) volgens het alliantiewapen van hem en zijn echtgenote, gedateerd 1671 (in familiebezit). In het schild zonder kleuraanduiding voerde hij drie kolven, de slagstukken naar beneden, de buitenste twee toegewend, de middelste naar rechts. Hij voerde als helmteken een staande omgewende zwaan. Met het hier afgebeelde wapen Kolff, met de zwaan staande en omgewend, zegelde Cornelis Kolff (1685-1759), notaris te 's Gravenhage. Niet afgebeeld zijn de familiewapens Kolff van Oosterwijk en Van Breda Kolff.

Bekende telgen[bewerken | brontekst bewerken]

(volgorde op de tak/staak binnen de genealogie van de familie Kolff)

Burgemeesters van Deil[bewerken | brontekst bewerken]

Gualtherus Kolff (1775-1846), schepen 1796-1811, schout 1804-1811, secretaris 1804-1835, maire, later genoemd burgemeester van Deil 1811-1835