Hellouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hellouw
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hellouw (Gelderland)
Hellouw
Kaart
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente West Betuwe
Coördinaten 51° 50′ NB, 5° 11′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,8[1] km²
- land 8,3[1] km²
- water 0,49[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.035[1]
(118 inw./km²)
Woningvoorraad 389 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 3362
Detailkaart
Kaart van Hellouw
Locatie in de gemeente Neerijnen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hellouw is een dorp in de gemeente West Betuwe, in de Nederlandse provincie Gelderland. Hellouw heeft 1.035 inwoners (2023). Het dorp ligt aan de rivier de Waal, tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch.

Het dorp heeft als voorzieningen een Nederlands-hervormde kerk, dorpshuis, begraafplaats, PostNL-servicepunt, drogisterij, polderwinkeltje en voetbalvereniging (ASH). De buurdorpen Herwijnen en Haaften zijn groter en hebben iets meer voorzieningen. Per auto en openbaar vervoer zijn Leerdam, Gorinchem, Geldermalsen en iets verder ook Zaltbommel. Gorinchem, Geldermalsen en Utrecht bereikbaar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 850 werd melding gemaakt van de villa Hellowa. In 1183 was er een kapel die in eigendom was van het klooster Abdinghof. De oude dorpskerk stortte overigens in 1774 in en werd in 1822 herbouwd. De middeleeuwse heerlijkheid Hellouw was aanvankelijk in het bezit van het geslacht Van Hellu. Deze familie heeft in de 14e eeuw waarschijnlijk het Huis te Hellouw gebouwd. Begin 15e eeuw kreeg de familie Van Haeften de heerlijkheid en het kasteel in handen.[2]

Vóór 1978, toen Hellouw opging in de nieuwe gemeente Neerijnen, vormde het dorp samen met de nabijgelegen plaatsen Tuil en Haaften de zelfstandige gemeente Haaften. Op 1 januari 2019 ging de gemeente Neerijnen op in West-Betuwe.

In 2008 is er een nieuwbouw bijgebouwd genaamd Hoenderkampen. De nieuwbouw telde zo'n 40 huizen.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van Hellouw was in de jaren 90 een beschermd dorpsgezicht. Dit deel lag ten zuidwesten van het eigenlijke dorp in de omgeving van de Kerkesteeg en de Waalbandijk. Vanwege de dijkverzwaring is een deel van de oude bebouwing afgebroken.

Zie ook:

Molens[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]