Huis te Hellouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis te Hellouw
Locatie Hellouw
Gebouwd in 14e eeuw?
Gesloopt in 1709
Bijzonderheden verwoest bij dijkdoorbraak

Het Huis te Hellouw was een kasteel in het Nederlandse dorp Hellouw, provincie Gelderland.

Het geslacht Van Hellu had in de 14e eeuw de heerlijkheid Hellouw in bezit en heeft waarschijnlijk toen ook het huis gebouwd. Begin 15e eeuw trouwde een van de nazaten met Wolter van Haeften. Zijn broer Walraven erfde overigens het kasteel en de heerlijkheid, ondanks dat Wolter zelf kinderen had.

In 1697 werd Pieter François Buijcx met het huis beleend. Het huis werd toen ook wel Jeudesteijn of Spijkertje genoemd. Die laatste naam wijst op een agrarische functie, maar onbekend is of het deze functie oorspronkelijk had of juist pas in latere tijden kreeg.

Op 22 februari 1709 veroorzaakte zware ijsgang een dijkdoorbraak waardoor een kolkgat (wiel) ontstond naast het kasteel. Dit zorgde ervoor dat het gebouw volledig instortte en in het gat verdween.

In 1715 verkocht Buijcx de heerlijkheid en het verwoeste huis aan Henricus Verploegh, die zich hierdoor Heer van Hellouw mocht noemen. Hij liet aan de noordzijde van het wiel een kade aanleggen waarachter een nieuw huis werd gebouwd. In het midden van de 19e eeuw was zijn nazaat H. Verploegh van Hellouw de eigenaar van de heerlijkheid en het 18e-eeuwse huis. Vermoedelijk is het huis eind 19e eeuw afgebroken.

In 1989 is het wiel gedempt vanwege een geplande dijkverbetering. De grond is geëgaliseerd.