Huis te Hulhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis te Hulhuizen
Locatie Hulhuizen
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Gebouwd in 13e eeuw
Gesloopt in 17e eeuw
Bijzonderheden weggespoeld door de Waal

Het Huis te Hulhuizen is een voormalig kasteel in de Nederlandse buurtschap Hulhuizen, provincie Gelderland. Het 13e-eeuwse kasteel is in de 17e eeuw door de Waal weggespoeld. De precieze locatie is onbekend.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van een kasteel dateert uit 1253. In dat jaar droeg graaf Dirk VI van Kleef de kapel van Hulhuizen - waarschijnlijk onderdeel van het kasteel - en de tienden over aan het Dominicaner klooster in Wezel.

In 1316 kreeg Hendrik van Hulhuizen een hof met landerijen van graaf Dirk VII. Everwijn van Hulhuizen verkocht in 1353 het kasteel en de heerlijkheid aan graaf Johan van Kleef. In 1360 werden kasteel en gericht weer in leen overgedragen aan Wolter Smullingh. De familie Van Hessen kreeg het kasteel vanaf 1415 in bezit. In 1544 kreeg Maarten van Rossum het kasteel in pand, tot aan zijn dood in 1555, waarna zijn broer Johan het tot 1568 in leen kreeg. In 1574 werd maarschalk Arent van Wachtendonk beleend met het Huis te Hulhuizen.

In 1633 kreeg Arnold van Wachtendonk het leen in bezit, maar in 1645 gaf hij de leenheer te kennen er van af te willen. Door het oprukkende water van de Waal was het gebied namelijk moeilijk te bebouwen en werden de gronden regelmatig afgekalfd. Ook bracht de Waal grote schade toe aan het kasteel. Hulhuizen werd nu als vrij adellijk goed geschonken aan Johan van Norprath.

Het kasteel Hulhuizen stond er in 1654 nog. Hierna is het kasteel door de Waal weggespoeld.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een kaart uit 1637 laat een vierkant kasteel zien met hoektorens en een binnenplaats. Het slot heeft grachten die door de Waal worden gevoed, en bezit een eveneens door water omgeven voorburcht. Nabij het kasteel staat de Maria-kapel.

Er is tevens een 18e-eeuwse tekening van een anonieme kunstenaar bekend, maar het is niet duidelijk hoe realistisch deze afbeelding is.