Kasteel Dorth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Dorth
Dorth in 1726 door Abraham de Haen
Dorth in 1726 door Abraham de Haen
Locatie Bathmenseweg 16 - Kring van Dorth, Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen
Gebouwd in kort na 1329
Gebouwd door Seyno van Heeckeren genaamd Dordt
Landhuis Dorth 2010
Landhuis Dorth 2010

Dorth is een landgoed, een voormalig kasteel, een voormalige erkende havezate en een voormalige buitenplaats. Gelegen ten noordoosten van buurtschappen Kring van Dorth en zuidelijk van Dortherhoek aan de Dortherbeek, onderdeel van de gemeente Lochem in de provincie Gelderland tegen de grens van Overijssel. Sinds 2001 is het een rijksbeschermde historische buitenplaats met zes complexonderdelen.

Geschiedenis[bewerken]

De oudste vermelding stamt uit 1311 als het goed in het bezit is van het oude riddergeslacht Van Heeckeren. In 1329 werd Eliger van Heeckeren opgevolgd door Seyno die zich van Heeckeren genaamd Dordt ging noemen. In de loop van de tijd bleef deze tak van de Van Heeckerens zich uitsluitend Van Dorth noemen.

In die tijd moet hier een sterke burcht hebben gestaan die de grens tussen het Graafschap Gelre en het Oversticht moest bewaken. Markant is dat het bijbehorende Hof Dorth in het Oversticht lag. Tijdens de twisten tussen de Heeckerens en Bronckhorsten kozen de Van Dorths de zijde van de Van Heeckerens. Door deze twist ontstaat veel schade aan het huis in 1373. Na veel wisselingen van eigenaar koopt uiteindelijk Laurens Kleyn het kasteel in 1833 en laat het slopen. Ter plaatse wordt een landhuis gebouwd, die in 1927 alweer wordt gesloopt als Gustaaf Otto Frederik ridder Huyssen van Kattendyke het huis in slecht onderhouden toestand koopt. Hij bouwt op het landgoed weer een nieuw landhuis, dat tegenwoordig eigendom is van Vereniging Natuurmonumenten en is niet te bezichtigen. Het landgoed is wel opengesteld voor het publiek en er is ter plaatse een gemarkeerde wandelroute uitgezet van drie kilometer. De slotgracht is nog in aanleg aanwezig.