Gorssel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gorssel
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Gorssel Wapen van Gorssel
(Details) (Details)
Gorssel (Gelderland (hoofdbetekenis))
Gorssel
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Lochem Lochem
Coördinaten 52° 12′ NB, 6° 12′ OL
Algemeen
Inwoners (2019) 4.028[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Gorssel is een plaats in de gemeente Lochem in de Nederlandse provincie Gelderland. Het telde per 1 januari 2019 4.028 inwoners.[1] Tot de fusie met Lochem op 1 januari 2005 was Gorssel een zelfstandige gemeente. Tot de gemeente Gorssel behoorden ook de kernen Almen, Eefde, Epse, Harfsen, Joppe en Kring van Dorth.

Geschiedenis[bewerken]

Voormalig gemeentehuis van Gorssel, nu Museum MORE.

Gorssel wordt in oorkonde uit 1253 marke Gerslo genoemd. Het gebied rond de molen Geertruida Cornelia dat Eesterhoek heet is het oudste deel van Gorssel.

In het centrum van de plaats staat de Nederlands Hervormde kerk. Het in 1928 geheel herbouwde 15e-eeuwse kerkgebouw werd in 1945 door een bombardement van geallieerde troepen verwoest en in 1947 vervangen. De toren, die kon worden gerestaureerd, dateert nog uit de 15e-eeuw. Buiten de dorpskern, aan de Zutphenseweg, bevindt zich de Algemene Begraafplaats. Op het oudste gedeelte bevindt zich een aantal zeer goed onderhouden graven van families die de landgoederen in de omgeving bewoonden. Op het nieuwe gedeelte bevindt zich onder andere het familiegraf van Kluwer, de oprichters van het gelijknamige uitgeversconcern.

In 1785 werd op bij Gorssel op de heide een grafmonument voor Joan Derk van der Capellen tot den Pol opgericht. Op 23 september 1787 werd het familiewapen van het monument vernield. In de nacht van 6 op 7 augustus 1788 bliezen oranjegezinden het gedenkteken op.

Gorsselse Heide[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Gorsselse Heide voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Gorsselse Heide heeft een lange geschiedenis als militair oefenterrein. Hij werd begin 21e-eeuw heringericht als gebied met de nadruk op de natuurwaarden van een nat heidemilieu.

Woonachtig geweest[bewerken]

Geboren in Gorssel[bewerken]

Overleden in Gorssel[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Gorssel wordt aangedaan door lijnbus 81 (Deventer - Zutphen v.v.)

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]