Naar inhoud springen

Ooievaarsdorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ooievaarsdorp "het Liesvelt" in Groot-Ammers (1969)
Buitenstation Zegveld

Een ooievaarsdorp is een plaats waar ooievaars bijeen zijn gebracht met als doel vergroting en instandhouding van het ooievaarsbestand.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1969 werd door Vogelbescherming Nederland 28 ooievaars uit het buitenland (voornamelijk Zwitserland) overgebracht naar Groot-Ammers. In Nederland waren bijna geen broedparen meer. In de jaren tachtig werden er ook andere ooievaarsdorpen of buitenstations in Nederland geopend. In 2007 waren er honderden paren die voor een deel ook in het wild broeden. Door dit succes maken de ooievaarsdorpen zichzelf overbodig. Het eerste ooievaarsdorp Het Liesvelt in Groot-Ammers is een streekcentrum geworden. Het buitenstation in Alphen aan den Rijn is inmiddels gesloten.

Ooievaarsdorpen en buitenstations[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats Ooievaarsdorp/ buitenstation Jaar
Akmarijp Earrebarredoarp De Graverij 1988
Alphen aan den Rijn De Aarhorst 1986-2006
De Schiphorst De Lokkerij 1981
Eernewoude It Eibertshiem 1980
Gorssel ’t Zand 1981-2013
Groot-Ammers Het Liesvelt 1969
Haastrecht Het Doove Gat 1982
Herwijnen Buitenstation Herwijnen 1979
Ommeren Den Eng
Rossum Buitenstation Rossum
Spanga Buitenstation Spanga
Zegveld Buitenstation Zegveld 1980

Stichting It Eibertshiem[bewerken | brontekst bewerken]

Stichting It Eibertshiem is opgericht in 1980 en was een initiatief van de vogelwachten uit Garijp, Oudega en Grouw en It Fryske Gea. Hieruit is Stichting It Eibertshiem ontstaan. Een van de hoofddoelstellingen was: het in stand houden van Vogelpopulaties - de ooievaar in het bijzonder - alsmede de daarbij passende maatregelen ter verbetering van het biotoop.

Uit de geschiedenis in Friesland is bekend dat er zo rond 1936 63 bezette ooievaarsnesten waren en in 1972 was dit gereduceerd tot het laatste paar in Luxwoude. Hierna waren de ooievaars verdwenen tot er via It Eibertshiem in 1984 weer een broedpaar was. In de eerste 10 jaar van het bestaan van It Eibertshiem werden er 14 jongen groot. Maar in de 4 jaar die daarop volgden werden er 52 jongen groot. In de begin jaren werden de ooievaars volledig van voedsel voorzien maar de afgelopen 10 jaar is dat afgebouwd en de ooievaars redden zich nu de laatste jaren weer volledig zelfstandig en worden volstrekt niet meer gevoerd.

In de afgelopen 40 jaar werden er in totaal 359 jongen groot en nu zitten de ooievaars weer geheel verspreid over de provincie. Ook zijn er 40 jaar na de start meer bezette nesten dan in 1936.

Zo zijn er bijvoorbeeld alleen al rond Beetsterzwaag meer dan 50 nesten. Verder broeden ooievaars in Buitenpost, Veenklooster, Rottum, Opeinde, Leeuwarden, Hardegarijp, Tietjerk, Uitwellingerga, Lippenhuizen, Drachten, Damwoude, Kollum, Garijp, De Veenhoop, Broek, Bakkeveen, Terwispel, Oranjewoud, Oudehorne, Akmarijp, Spanga en Eernewoude. Kortom de ooievaar is echt terug van weggeweest. Dat geldt niet alleen voor Friesland, waar nu rond de 200 nesten zijn, maar voor geheel Nederland want anno begin 21ste eeuw broeden er in alle provincies ooievaars. In Nederland zijn nu ongeveer 1000 tot 1100 bezette nesten en worden er jaarlijks zo tussen de 1000/1250 jongen groot. Het ooievaarsproject van Vogelbescherming Nederland is dus zeer succesvol geweest.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ooievaars.nl - Site van It Eibertshiem. Beschrijving van wel en wee van de ooievaars en de ooievaars zijn live te volgen.