Beetsterzwaag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beetsterzwaag
Beetstersweach
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Beetsterzwaag Wapen van Beetsterzwaag
Details Details
Beetsterzwaag
Beetsterzwaag
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Opsterland Opsterland
Coördinaten 53° 4′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Inwoners (2015) 3.556
Overig
Postcode 9244
Foto's
Het Lycklamahuis (gemeentehuis) aan de Hoofdstraat
Het Lycklamahuis (gemeentehuis) aan de Hoofdstraat
Dorpskerk
Dorpskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Beetsterzwaag (Fries: Beetstersweach) is een dorp in de gemeente Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland, op korte afstand van Drachten. Hoewel het niet de grootste kern van Opsterland is, is het gemeentehuis er gevestigd. Het dorp, dat ook wel de parel van Opsterland genoemd wordt is gelegen te midden van uitgestrekte bossen en heidevelden. Op 1 januari 2017 telde het dorp 3.594 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Beetsterzwaag was vroeger een aanzienlijk dorp. Niet omdat het zoveel inwoners had, maar vanwege de aanwezige adel die het aanzien van het dorp bepaalde. Diverse monumentale panden en tuinen in de Hoofdstraat, die minstens drie en een halve eeuw oud is, zijn stille getuigen van de rijke adellijke bewoners in de 18e en 19e eeuw. In de eerste week van 2007 kwam het dorp in het nieuws doordat er formatie-besprekingen voor het nieuwe kabinet plaatsvinden tussen CDA, PvdA en de ChristenUnie. Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en André Rouvoet overlegden er achter gesloten deuren op het even buiten de bebouwde kom van het dorp gelegen landgoed Lauswolt onder leiding van informateur Wijffels.

Monumentale panden[bewerken]

Een van de bekendste gebouwen dat Beetsterzwaag rijk is, is Lyndensteyn. Dit uit 1821 stammende zomerverblijf van de familie Van Lynden is later door de familie ondergebracht in de Corneliastichting. Deze stichting, genoemd naar de jong overleden Cornelia van Lynden, moest een gratis ziekenhuis voor Friese kinderen in stand houden. Nu dient het oude herenhuis als revalidatiecentrum. Andere historische gebouwen in de Hoofdstraat zijn: Bordena (1858), Lycklamahûs (1824), het Eysingahuis, de Fockensstate (1879) en Kantongerecht (1811). Net buiten het dorp ligt de Harinxmastate. Beetsterzwaag telt 46 rijksmonumenten.

Sport en recreatie[bewerken]

  • VV De Sweach, voetbalvereniging
  • Golf & Countryclub Lauswolt
  • Tennisclub Lauswolt
  • Volleybalvereniging ODS
  • Scoutinggroep BA-OW Beetsterzwaag
  • Turnvereniging Frisia
  • Sport- en gezondheidscentrum Medifit
  • Manege onder de Linde

Openbaar vervoer[bewerken]

Lijnen van Arriva:

Geboren in Beetsterzwaag[bewerken]

Inwoners van Beetsterzwaag[bewerken]

Trivia[bewerken]

Beetsterzwaag werd beschreven door Godfried Bomans in het verhaal "De Vondelherdenking te Beetsterzwaag" (1947), opgenomen in de bundel Kopstukken.

Enkele Beeldbepalende gebouwen[bewerken]

Externe links[bewerken]