Naar inhoud springen

Allardsoog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Allardsoog
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Allardsoog (Nederland)
Allardsoog
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Vlag Friesland Friesland
Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Noordenveld Noordenveld
Vlag Opsterland Opsterland
Vlag Westerkwartier Westerkwartier
Coördinaten 53° 6′ NB, 6° 19′ OL
Woonplaats (BAG) Bakkeveen/Een-West/Zevenhuizen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Allardsoog (Fries: Allardseach) is een buurtschap gelegen nabij het drie-provinciën-punt van de Nederlandse provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

In een tuin van een huis aan de Allardsoogsterweg staat een grenspaal die het exacte punt markeert waar deze drie provincies aan elkaar grenzen. Allardsoog ligt verdeeld over de drie provincies en drie gemeenten en valt qua adressering ook onder drie verschillende plaatsen; Bakkeveen, Een-West en Zevenhuizen.

Allardsoog is bekend van de eerste Volkshogeschool van Nederland.

Over de heide van Allardsoog loopt een oude middeleeuwse weg. Deze holle weg was vanaf de middeleeuwen een belangrijke route van Friesland naar Groningen/Drenthe. Daarnaast ligt op de heide een aantal grafheuvels uit het neolithicum.

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt de Landweer, een laatmiddeleeuws verdedigingswerk. De Landweer was het eerste natuurgebied dat It Fryske Gea in haar bezit kreeg.

In een voormalig schoolgebouw in Allardsoog is een Nivon Natuurvriendenhuis gevestigd.

Anko Postma, oud-wethouder van Opsterland en burgemeester van Tubbergen, geboren en getogen in Allardsoog, studeerde in 1997 af in de geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen op een documentaire en een onderzoek over de familie Van der Wielen en de eerste volkshogeschool van Nederland in Allardsoog.

  • Maarten van der Linde en Johan Frieswijk: De Volkshogeschool in Nederland 1925-2010. - Hilversum, Verloren, 2013.
  • Henri Geraedts, H. Hettema O.F.M., Jaap Kunst, George Stam (samenst.): De stem van Allard. Volksliederenbundel. - Uitgave der Vereniging tot Stichting van Volkshogescholen in Nederland, Bakkeveen (Fr.) [1956]
[bewerken | brontekst bewerken]