Feerwerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Feerwerd
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Feerwerd
Feerwerd
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Winsum Winsum
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 28′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,18 km²
Inwoners (2008) 170
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Feerwerd (Gronings: Fiwwerd) is een klein dorp in de gemeente Winsum in de provincie Groningen. Het is gelegen tussen Garnwerd en Ezinge. Het dorp had in 2012 305 inwoners (bron CBS) van wie er ongeveer 170 in de kern zelf wonen. De overige wonen in Aduarderzijl en de Feerwerdermeeden.

Zoals de naam aangeeft is Feerwerd oorspronkelijk een wierdedorp. De eerste vermelding dateert uit 820, waar een zekere Diederik een deel van zijn erfgoed Feerwerd(Federwerd)schenkt aan het klooster van Fulda, bij zijn intreding in Fulda. Diederik is de eerste graaf die wordt genoemd in het gebied tussen de Lauwers en Eems[1] Aangenomen wordt dat de oudste wierde al voor het begin van de jaartelling werd bewoond. Het gebied waarin Feerwerd ligt, Middag, werd in de vroege middeleeuwen bedijkt, het dorp kwam toen samen met Ezinge en Garnwerd op een schiereiland te liggen.

De Jacobuskerk stamt waarschijnlijk uit het einde van de 12e of het begin van de 13e eeuw. De toren stamt uit 1859.

1rightarrow blue.svg Zie Jacobuskerk (Feerwerd) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het dorp heeft het oude karakter grotendeels bewaard. Dat wordt nog benadrukt door de molen Joeswert uit 1855. Deze molen is nog steeds in gebruik, en is een van de weinige molens waar spelt wordt gemalen.

Voorzieningen[bewerken]

Feerwerd heeft een eigen dorpshuis De Olle Schoul, dat is gevestigd in de voormalige basisschool. Verder heeft het dorp een sportpark dat wordt bespeeld door VV Ezinge. Het dorp heeft geen winkels meer, op een fietsenzaak na.

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)
  1. D.J. Henstra, Friese graafschappen tussen Zwin en Wezer, pag. 43-44