Enumatil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Enumatil
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Enumatil
Enumatil
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Leek Leek
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 25′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,36 km²
Inwoners (2017) 314
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Enumatil (Gronings: Aimtil of IJmentil) is het dorp in de gemeente Leek in de provincie Groningen in Nederland, gelegen bij de gelijknamige brug (til) over het Hoendiep. Enumatil heeft 314 inwoners[1]. Het dorp ligt ten zuiden van Briltil.

De naam Enumatil is afkomstig van de rond 1445 geslagen brug (til) van Enuma (Enema, Eme). Het dorp had rond 1500 een eigen kapel. In 1582 legden de Spanjaarden rond Enumatil een verdedigingsschans aan ter bescherming van de vaarroute van en naar de Spaansgezinde stad Groningen.

De gemeentegrens tussen de vroegere gemeenten Leek, Zuidhorn en Niekerk (thans onderdeel van de gemeente Grootegast) liep voor de gemeentelijke herindeling dwars door het dorp, zodat Enumatil in 3 verschillende gemeenten lag. Deze grens is bij de herindeling in 1985 zodanig gewijzigd dat het dorp nagenoeg compleet in Leek ligt.

Even ten zuiden van het dorp monden het Lettelberterdiep en de Enumatilster Matsloot uit in het Hoendiep. Het laatste stuk van de huidige Matsloot vanaf de tweede brug richting het Hoendiep is rond 1818 aangelegd. Voorheen liep dit laatste stuk vanaf de Tweede brug naar de noordkant van het dorp en sloot daar aan op het Hoendiep.

Het dorp bezit nog drie bruggen over de Matsloot, de Eerste en de Tweede brug genaamd. De derde brug, bekend als de Auwemadraai, ligt even buiten het dorp in de weg naar Leek. Deze brug is in 2009 geheel vernieuwd.

Midden in het dorp staat de korenmolen Eben Haëzer. Ten zuidoosten van Enumatil staat een Amerikaanse windmotor.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]


Beluister

(info)