Lucaswolde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lucaswolde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Lucaswolde Wapen van Lucaswolde
(Details) (Details)
Lucaswolde (Groningen)
Lucaswolde
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Westerkwartier Westerkwartier
Coördinaten 53° 11′ NB, 6° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,87 km²
Inwoners (2020-01-01) 200[1]
(41 inw./km²)
Overig
Woonplaatscode 2262
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lucaswolde (Gronings: Luukswold of Luukswolle) is een streekdorp in de provincie Groningen (in Nederland). Het dorp ligt in het zuidelijk deel van de gemeente Westerkwartier. De streek ligt tussen het dorp Marum en Boerakker. Het heeft ongeveer 200 inwoners.

Dit deel van het Westerkwartier bestond uit wildland, het was in eigendom bij de boeren van Marum, Niebert en Nuis. Er was wat verspreide bebouwing, welke alleen vanaf Noordwijk bereikbaar was. Dat bleef zo tot ver in de negentiende eeuw. Pas in 1878 werd een zandpad aangelegd naar Boerakker.

Rond 1500 had het dorp een eigen dorpskerk, die omstreeks 1528 werd overgedaan aan de dominicanessen van Oosterreide. De Susteren van Reyde zochten vanwege de overstromingen in het Dollardgebied een nieuwe woonplaats en lieten hier een nieuw klooster bouwen. De kerk fungeerde sindsdien als kapel van het klooster. De kloostergebouwen zijn in de Tachtigjarige Oorlog vernield en de kloostergemeenschap is vervolgens opgeheven.

Even ten zuiden van de streek, aan het Dwarsdiep ligt een natuurgebied in de polder de Oude Riet. Vooral voor vogelaars is dat een geliefd oord.