Lutjegast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lutjegast
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lutjegast
Lutjegast
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Grootegast
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 15′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lutjegast is een dorp in het Westerkwartier in de provincie Groningen in Nederland. Het dorp behoort tot de gemeente Grootegast.

De etymologische betekenis van 'lutje' is 'klein'. Een gast is een zanderige verhoging in een overigens moerasachtig drasland.

Abel Tasman[bewerken]

Lutjegast is de geboorteplaats van de beroemde zeevaarder Abel Tasman, wiens geboortehuis echter niet meer bestaat. Wel herinneren een monument en een gedenksteen aan Lutjegasts beroemdste zoon, evenals een straatnaam in het dorp, namelijk de straat waar Abel Tasman zelf aan gewoond heeft.

Kerken[bewerken]

Lutjegast telt momenteel drie kerkgebouwen. De hervormde kerk dateert uit 1877 en werd in 1922 gerestaureerd. De kerk heeft een of meerdere voorgangers gehad, waarvan de laatste rond 1870 werd afgebroken. Veel meer is er niet bekend doordat de kerkelijke archieven verloren gegaan zijn, mogelijk bij een brand tijdens de beeldenstorm. Van de vorige kerk, de fundamenten waarvan de huidige kerk is gebouwd, resteert alleen een 19e-eeuwse tekening die vroeger op de Rikkerdaborg hing. In 1842 werd in het vorige gebouw een orgel van G.P. Dik geplaatst, dat naar het nieuwe gebouw werd overgeplaatst alvorens in 1911 het huidige orgel van Van Oeckelen werd geplaatst. Deels onder de kerk en deels buiten de kerk bevindt zich de grafkelder van de familie Prott. Boven op de grafzerk daarvan staat de 17e-eeuwse kansel met het wapen van de Protts. Tot de overige elementen die overgebracht werden uit de vroegere kerk behoren een doopvont en een zilveren avondmaalsbeker uit 1643. In 1953 werd een gedenksteen aan Abel Tasman in de buitenmuur geplaatst, die door de Tasmaanse premier Robert Cosgrove werd onthuld.

De expressionistische gereformeerde kruiskerk werd volgens een gevelsteen gebouwd in 1921 naar een ontwerp van J. de Haan en heeft ook een voorganger gehad uit 1866, die in 1922 werd afgebroken. In 1929 werd een christelijk-gereformeerde kerk gebouwd, waar na de vrijmaking vanaf 1945 ook een aantal jaren vrijgemaakten samenkwamen. Pas in 1947 werd er een christelijk gereformeerde gemeente gesticht, die uiteindelijk begin 2010 is opgeheven.

Restant van de rogge- en pelmolen van Lutjegast (Molen van Anken) aan de Molenstreek. Gebouwd in 1856, verbrand in 1933 a.g.v.op hol geslagen wieken (verbrande rem). Had twee voorgangers die elk een zetelkruiwerk hadden; 1e Lutjegaster standerdmolen (?-1628) en de 2e Lutjegaster standerdmolen (1662-1856). Tussen 1854 en circa 1870 was er verder de korenmolen 'De Tasman' in het dorp.

Kunstwerk De Baak[bewerken]

In 2006 werd De Baak geplaatst, een enorm kunstwerk van Rob Schreefel, gemaakt uit zwerfstenen. Lutjegast ligt geologisch op het noordelijkste puntje van het Drents Plateau. Het heeft een afwisselend, deels voormalig agrarisch landschap, dat door Staatsbosbeheer is heringericht. Natuurwandelingen beginnen bij het Abel Tasmanpad, ter hoogte van De Baak.

Windhoos[bewerken]

Op zondagavond 3 augustus 2008 werd het buitengebied van Doezum-Lutjegast-Sebaldeburen getroffen door een zware windhoos. Ongeveer vijftien gebouwen werden zeer ernstig beschadigd, waardoor een miljoenenschade ontstond. Er vielen geen slachtoffers.[1]

Bekende inwoners[bewerken]

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)