Arjen Lubach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arjen Lubach
Arjen Lubach, 2015
Arjen Lubach, 2015
Algemene informatie
Volledige naam Arjen Henrik Lubach
Geboren Groningen, 22 oktober 1979
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep schrijver, cabaretier, televisiepresentator
Werk
Uitgeverij Meulenhoff & Podium
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Arjen Lubachs stem
Vista-kmixdocked.png
opgenomen februari 2015 (download·info)

Arjen Henrik Lubach (Groningen, 22 oktober 1979) is schrijver, cabaretier en televisiepresentator. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn wekelijkse programma Zondag met Lubach bij de VPRO.

Biografie[bewerken]

Lubach werd geboren in een ziekenhuis in Groningen en groeide op in Lutjegast, waar hij tot zijn vijftiende jaar bleef wonen.[1][2]

Zijn ouders zijn beiden jurist en kwamen van buiten Groningen. Zijn vader was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.[1] De drie zonen groeiden op buiten de dorpskern van Lutjegast. Omdat zijn familie anders dan de dorpelingen geen Gronings sprak, voelde Lubach zich een buitenstaander. Hij beschrijft zijn jongere ik als "ingewikkeld" en "binnenkind". Hij werd gepest, maar vindt dat hij een prettige jeugd had. Zijn familie was gelovig: de kinderen gingen naar de basisschool School met de Bijbel[noot 1], er werd dagelijks gebeden, er werd uit de Bijbel gelezen waarin voor ieder probleem wel een oplossing werd gevonden en iedere zondag ging de familie naar de kerk.[1][3][4]

Lubach was elf jaar oud toen bij zijn moeder borstkanker gediagnosticeerd werd en was 12 jaar oud toen ze overleed.[3] Het verlies van zijn moeder, met wie hij een goede band had, maakte bij hem veel indruk. [noot 2] Het versnelde zijn twijfel in het geloof.[3] Na de basisschool ging hij naar het Maartenscollege in Haren.[5] De keuze was mede ingegeven doordat zijn vader op zijn moeders sterfbed moest beloven dat de kinderen gelovig werden opgevoed.[4]

Op het Maartenscollege ontmoet Lubach zijn eerste grote liefde, op wie hij later veel personages in zijn werk baseerde.[5] Daarna ging Lubach Spaans studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met het losraken van het geloof besloot hij dat het leven zinloos is, wat hem tijdelijk in een "existentiële crisis" bracht (waar hij later invulling op vond met persoonlijke zingeving).[4] Hij stopte met de studie en werd voor enkele maanden taxichauffeur in Groningen en een tijd havenmeester op Vlieland. Daarna ging hij filosofie studeren. Gedurende het tweede jaar waarin hij ook Zweeds studeerde, kwam hij Janine Abbring tegen. Met haar maakte hij een spontaan reisje naar Denemarken, waar ze samen hun eerste hit Jelle zouden schrijven.[5]

Overtuigingen[bewerken]

Lubach omschreef zichzelf als "een rasechte republikein"[6] en sprak zich uit tegen de Nederlandse monarchie.[7] Geloven in een God vindt hij iets opmerkelijks en hij stelt zich assertief op tegen uitwassen vanuit het geloof.[4] Terugkijkend op zijn eigen periode als gelovige noemt Lubach het "de grootste brainwash ever. Pertinente onzin".[3] Volgens hem had hij door het geloof een groot schuldgevoel over zondig leven. Hij noemt het "schandalig" dat hem het bidden is aangeleerd, maar neemt het zijn ouders niet kwalijk.[4] Het loskomen van het geloof ervoer hij als "een enorme bevrijding" en rustgevend.[noot 3][4]

In januari 2016 werd Lubach door VVD-jongerenorganisatie JOVD uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2015 wegens de rol van zijn programma als waakhond tegen de overheid en zijn strijd voor privacy en de legalisering van softdrugs. [8]

Schrijver[bewerken]

In augustus 2006 verscheen Lubachs debuutroman Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend en in april 2008 de roman Bastaardsuiker, beide bij uitgeverij Meulenhoff. In maart 2011 verscheen de nieuwe roman van Lubach 'Magnus' uitgegeven door uitgeverij Podium, gevolgd door de thriller IV in 2013, die werd genomineerd voor de Gouden Strop. Daarnaast schrijft hij voor de VPRO-radio, columns voor CJP magazine, opiniestukken voor nrc.next en scenario's voor film en theater.

Lubach werkte eerder als freelance tekstschrijver voor radio en televisie (onder andere voor Vara Laat, Koppensnellers en De Wereld Draait Door).

Theater[bewerken]

Optreden op Zwarte Cross met het Monica da Silva Trio, 2010

Sinds 2001 treedt Lubach op met zijn theatergezelschap Op Sterk Water en stond daarmee o.a. op Lowlands, Hard Gelach, Laughing Matters en in theaters in Nederland en België. Andere bekende (ex) Op Sterk Water-spelers zijn Roel van Velzen, Klaas van der Eerden en Daniel Koopmans. In juni 2014 verlaat hij Op Sterk water en gaat een talkshow presenteren. Steyn de Leeuwe vervangt hem.

In de zomer van 2009 speelde Arjen samen met cabaretier Tim Kamps op het reizende festival De Parade met de voorstelling het Monica da Silva Trio. In theaterseizoen 2011 en 2012 speelden zijn hun gelijknamige, avondvullende voorstelling in theaters door Nederland en België. Ook in 2011 en 2013 stond Lubach met het Monica da Silva Trio op de Parade.

Radio[bewerken]

Lubach begon zijn radiocarrière bij OOG Radio, de lokale omroep van de stad Groningen. Als vrijwilliger presenteerde hij daar twee jaar lang een dagelijks programma.

In 2003 kreeg Lubach als Arjen L een nachtprogramma op 3FM, eerst voor de NPS en later voor de VARA en was hij te horen als sidekick van Claudia de Breij en Giel Beelen.

In 2007 verzorgde Lubach wekelijks voor de VPRO een bijdrage in het radioprogramma De Avonden op Radio 6.

Internet en televisie[bewerken]

Lubach volgde in 2015 Joanna (links) op als Republikein van het Jaar om zijn satire over de monarchie.

Sinds 2005 maakt Lubach - samen met Edo Schoonbeek en Pieter Jouke - de internetsite Buro Renkema, waarvan de items ook te zien waren bij Pauw & Witteman, Koppensnellers en De Wereld Draait Door. In juni 2007 dreigde ABN AMRO met stappen, omdat er op internet een persiflage op het internetbankieren van ABN AMRO was verschenen. De bank trok zich terug, toen Buro Renkema weigerde de flashvideo offline te halen.

Begin 2007 was hij te zien in de jury van het programma Lama Gezocht. Vanaf eind 2007 presenteerde hij van maandag tot en met donderdag - samen met Patrick Lodiers - De nieuwste show voor BNN. Sinds september 2009 verzorgt Lubach samen met Edo Schoonbeek onder de naam MC T-Lex de "Rapservice" voor het AVRO-programma Koefnoen. Arjen Lubach deed in 2010 mee in het tv-programma Wie is de Mol waar hij in de zevende aflevering afviel. In juni 2010 richtte hij samen met vijf vrienden de website Recensiekoning op, waarvoor hij regelmatig schrijft.

Voor de NTR en IJswater Films schreef Lubach de scenario's "De Goudfazant" en "Midzomernacht". De laatste ging in 2011 in premiere op het Nederlands Film Festival en draaide daarna nog op filmfestivals in Uruguay, Brive en Leeuwarden en werd op 2 december 2011 op Nederland 2 uitgezonden. In 2012 schreef Lubach voor Talent United Films het scenario voor de televisiefilm "Honderden Brommers."

Op 31 augustus 2012 won hij de finale van het tv-programma De Slimste Mens van Mark Huizinga en Jan Rot.[9]

Vanaf het 13e seizoen van Wie is de Mol? presenteert Lubach het programma MolTalk op Radio 1 en op het tweede scherm, waarin hij vooruitblikt en terugkijkt naar de aflevering van die dag.

In 2013 startte Lubach samen met Paulien Cornelisse een maandelijkse taalrubriek voor De Wereld Draait Door.

Op zondag 9 november 2014 werd de eerste uitzending van Zondag met Lubach uitgezonden, een satirische talkshow, waarin hij het nieuws van de afgelopen week onder de loep legt. Een hoogtepunt was de aflevering van 22 maart 2015 waarin hij de Nederlandse monarchie bespotte door zich uit te roepen tot "Farao der Nederlanden" en een burgerinitiatief lanceerde om dit te bevestigen.[10][11][12] Later dat jaar werd Lubach door het Nieuw Republikeins Genootschap uitgeroepen tot Republikein van het Jaar 2015.[13]

In april 2016 is Lubach begonnen met het plaatsen van dagelijkse vlogs op zijn YouTube-kanaal.[14]

Hieronder is een overzicht te vinden van Lubachs televisie- en filmcarrière.

Jaar Productie Rol Opmerkingen
2007 Lama gezocht Jury
2007-2008 De Nieuwste Show Presentator/Cabaretier
2008 Ode Ober Acteur Hij speelde 'Duvel Man' in de kortfilm die Hiba Vink regisseerde.
2010 Hints Deelnemer
2010 Wie is de Mol? Deelnemer Lubach moest als 6e het programma verlaten in aflevering 7.
2011 De avond van het boek Deelnemer
2011 Kunststof TV Gast
2011 Renkema TV Maker Onderdeel Tv-lab. Lubach maakte dit samen met Edo Schoonbeek, waarmee hij ook de rapservice voor het programma Koefnoen maakte.
2011 Tatatataal Deelnemer Lubach won de aflevering van deze quiz.
2012 Midzomernacht Acteur Het script voor deze 'one night stand' schreef Lubach zelf. De film werd geregisseerd door Hiba Vink. Lubach is aan het begin van de film kort te zien als medewerker van een bedrijf.
2012 Opium Gast
2012-heden De Wereld Draait Door Gast en tafelheer Lubach maakte samen met Paulien Cornelisse een rubriek over taal en humor.
2012 Monica Da Silva Trio Cabaretier Lubach vormde samen met Tim Kamps het duo 'Monica da Silva Trio'.
2012 Met de kennis van nu Deelnemer
2012 De slimste mens Deelnemer Lubach won het eerste Nederlandse seizoen van de Slimste mens.
2013 Proefkonijnen Gast
2013 Opium Gast
2013-2014 Boekenweek Live! Presentator
2013-2014 Moltalk Presentator Lubach bedacht het programma 'Moltalk', de nabeschouwing van 'Wie is de Mol?'.
2014-heden Zondag Met Lubach Presentator/Cabaretier
2014 Hartenstraat Acteur Lubach speelt zichzelf.
2015 Adieu God Gast Dit gesprek met Tijs van den Brink werd genomineerd voor een Sonja Barend-Award.
2015 Pauw Gast
2015 Jinek Gast

Muziek[bewerken]

In 2001 scoort Lubach samen met Janine Abbring een nummer 3-hit onder het pseudoniem Slimme Schemer ft. Tido. Dit nummer (Jelle) is als grap ontstaan rond het Noorderslagfestival en is een parodie op Stan van de Amerikaanse rapper Eminem en de Britse zangeres Dido. Het handelt over een fan, Jelle, die teleurgesteld De Kast-zanger Syb van der Ploeg toezingt en hem verwijt dat hij niet op zijn berichten reageert.

In 2015 bracht Lubach in het geheim het nummer "Justified (Sunrise funk)" uit onder de naam Hartebees. Lubach werd door Domien Verschuuren ontmaskerd omdat op Deezer zijn naam stond geschreven bij 'producer'.[15]

Bibliografie[bewerken]

 • 2006: Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend (roman) (ISBN 9029077506)
 • 2007: De Deen (theatermonoloog)
 • 2007: Duizend woorden, Boom (bijdrage in bundel) (ISBN 904680366X)
 • 2008: Bastaardsuiker (roman) (ISBN 9029077514)
 • 2008: Fasten Your Seatbelts, Tygomir Scholtz (bijdrage in bundel) (ISBN 9049900682)
 • 2009: De Goudfazant (filmscenario voor NPS en IJswater Films)
 • 2010: Bijdragen aan 'Late avond idealen' (regie Sanne Vogel) Theaterproductie Vogelfabriek
 • 2010: Midzomernacht (filmscenario voor NTR en IJswater Films)
 • 2011: Magnus (roman), uitgeverij Podium (ISBN 9789057594281)
 • 2012: Honderden Brommers (telefilmscenario voor NTR en Talent United Films)
 • 2013: IV (roman) (ISBN 9057595842)
 • 2013: Achievers, "Hond" (bijdrage in bundel) (ISBN 9048814359)

Prijzen en nominaties[bewerken]

 • 2001: genomineerd voor een Top of the Pops Award, categorie Best Newcomer, voor Jelle
 • 2005: genomineerd voor een Marconi Award, categorie beste nieuwkomer, voor Arjen L op 3FM
 • 2007: genomineerd voor een Dutch Bloggie, categorie beste weblog, politiek, & entertainment, voor Buro Renkema
 • 2008: genomineerd voor een Dutch Bloggie, categorie politiek & entertainment, voor Buro Renkema
 • 2008: genomineerd voor de Halewijnprijs, voor Bastaardsuiker
 • 2012: longlist Gouden Boekenuil voor "Magnus"
 • 2012: longlist Dioraphte Jongeren Literatuurprijs voor "Magnus"
 • 2012: Publieksprijs Dioraphte Jongeren Literatuurprijs voor "Magnus"
 • 2013: genomineerd voor de Gouden Strop, voor "IV"
 • 2013: Crimezone Debuutprijs gewonnen voor "IV"
 • 2015: Eervolle vermelding Nipkowjury voor "Zondag met Lubach"
 • 2015: genomineerd voor de Televizier Aanstormend Talent Award
 • 2015: Republikein van het Jaar 2015
 • 2015: Liberaal van het Jaar 2015

Trivia[bewerken]

 • Lubach is een achterkleinzoon van oud-burgemeester Obbe Norbruis (1895-1970).

Externe links[bewerken]