Willem Lodewijk Gymnasium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Lodewijk Gymnasium
Voormalig gebouw van het Willem Lodewijk Gymnasium aan de Oosterstraat 11. De centrale poort gaf later toegang tot de Willem Lodewijkpassage.
Voormalig gebouw van het Willem Lodewijk Gymnasium aan de Oosterstraat 11. De centrale poort gaf later toegang tot de Willem Lodewijkpassage.
Algemeen
Locatie Groningen
Opgericht 1909
Type Gymnasium
Denominatie Christelijk
Bevoegd gezag Vereniging Willem Lodewijk Gymnasium
Personen
Rector Mw. E. van der Velden
Leraren 78
Leerlingen 700
Overig
Afkorting WLG
Website http://www.wlg.nl/
Portaal:  Onderwijs

Het Willem Lodewijk Gymnasium (WLG) is een christelijk categoriaal gymnasium in Groningen. De school telde in 2013 ongeveer 750 leerlingen.

Algemeen[bewerken]

Op 11 maart 1909 besloot een vereniging van ouders een christelijk gymnasium te openen in Groningen. Gereformeerden en Nederlands-hervormden hadden elkaar gevonden in een toen opmerkelijke overeenkomst die de stichting van een gezamenlijke school mogelijk maakte. De bereidheid om over en weer open te staan voor een andere gezindte zou een blijvend kenmerk worden van de nieuwe school, die met de tijd mee groeide in een steeds breder spectrum van levensbeschouwelijke overtuigingen rond de kern van christelijke waarden en tradities.

De school is vernoemd naar Willem Lodewijk van Nassau. Een gedenkplaat in het trappenhuis herinnert aan oud-WLG'ers die tijdens de oorlogsjaren vanuit deze[bron?] attitude leefden en omkwamen.

Eeuwfeest[bewerken]

In september 2009 vierde het Willem Lodewijk Gymnasium zijn 100-jarige bestaan. Met een feestweek, waarin onder andere een reünie was opgenomen, werd dit gevierd. Thema was "Honderd jaar Terug in de Tijd" - de leraren gaven les als in 1909 en een ieder was verkleed als leraar/scholier uit 1909. Ook werd er een kerkdienst gehouden met als thema's vergankelijkheid, ouderdom en liefde.

Oud-leerlingen[bewerken]

Oud-leerlingen zijn onder andere Arjen Lubach (presentator), Peter Kuipers Munneke (weerman), Peter Hein van Mulligen (o.m. woordvoerder CBS) en Alexander Brouwer (beachvolleybalspeler).

Schoolverenigingen[bewerken]

De school kent tevens enkele verenigingen:

  • Rhetorica (Feestcommissie)
  • Sportcommissie
  • Uit de Kunst! (Culturele theater-, muziek-, architectuur- en filmvereniging)
  • Leerlingenraad
  • Kalliope (Schoolkrant)
  • Klankbordgroepen

Gebouwen[bewerken]

Oosterstraat[bewerken]

Het eerste schoolpand werd geopend aan de Oosterstraat op nummer 46. In 1923 verhuisde het gymnasium naar Oosterstraat 11, waar later de mislukte Willem Lodewijkpassage in gevestigd werd, en waar nog steeds de naam van de school op de gevel staat. Het pand staat te huur.

Nieuwbouw[bewerken]

Toen het leerlingenaantal sterk steeg en het pand aan de Oosterstraat te klein werd, werd in 1967 begonnen met de nieuwbouw aan de Verzetsstrijderslaan 220 nabij het Stadspark. In 1969 werd het gebouw in gebruik genomen. In 2003 werden er kleine renovaties aan de school verricht en werd onder andere het oude conciërgehuis verbouwd tot een nieuwe mediatheek. In het schooljaar 2006-2007 werd er een aanbouw geplaatst aan de kant van de Ring Groningen.

Externe link[bewerken]