Peter Hein van Mulligen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Hein van Mulligen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 3 april 1974[1]
Borgertange[2]
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep econoom
Bekend van woordvoerder CBS

Peter Hein van Mulligen (Borgertange, 3 april 1974[2][1]) is een Nederlandse econoom.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van Mulligen is hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en heeft vooral bekendheid verworven als woordvoerder economie en arbeidsmarkt voor die instelling.

Van Mulligen doorliep het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen en studeerde vervolgens algemene economie aan de universiteit aldaar. Nadat zijn doctoraalexamen behaald had, was hij aio aan die universiteit en promoveerde in 2003 op een dissertatie op het gebied van prijsindexcijfers.[3][4] In 2002 trad hij als onderzoeker in dienst bij het CBS; in 2010 werd hij er hoofdeconoom en woordvoerder op het gebied van economische publicaties. Als “Cijferman van Nederland” twittert hij achtergronden bij berichten van het CBS.[5] Ieder kwartaal presenteert Van Mulligen in een persconferentie de economische groei van Nederland. Ook is hij regelmatig te zien in het WNL-programma de Stand van Nederland[6] en in vele andere televisieprogramma's (o.a in het programma De Slimste Mens dat hij in seizoen 2018/2019 won). Daarnaast wordt hij vaak door andere (nieuws)media zoals dagbladen, tijdschrift, radioprogramma’s en online media geïnterviewd.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was in 2000 een van de oprichters van de website "Spellengek.nl", die probeert het spelen van spellen te stimuleren. In 2001 startte hij met enkele anderen de Rotterdamse spellengroep "Spel aan de Maas".[7] Van Mulligen won in januari 2019 het winterseizoen 2018/19 van de televisiequiz "De Slimste Mens" door in de finale Arjan Postma en Mark Tuitert te verslaan.[8][9] Van Mulligen is de broer van acteur Rick Paul van Mulligen.