Nieuw Republikeins Genootschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuw Republikeins Genootschap
Logo NRG
Logo NRG
Ontstaansdatum 1998
Voorzitter Hans Maessen
Land Vlag van Nederland Nederland
Website http://www.republikeinen.nl/

Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG), met vanaf 2010 als werknaam: Republikeinen.nl, is een Nederlandse republikeinse vereniging, die in januari 1998 te Amsterdam is opgericht door Ewout Irrgang en Elisabeth van der Steenhoven, als tegenhanger van het Republikeins Genootschap dat leden alleen toelaat door coöptatie.

Doelen[bewerken]

Republikein demonstreert op 30 april 2013 tegen erfopvolging.

Het NRG stelt zich ten doel om de regeringsvorm van Nederland op democratische wijze een republikeinse grondslag te verlenen. De vereniging streeft naar een gekozen staatshoofd en is tegen erfopvolging. Het NRG vindt, dat een monarchie in strijd is met democratie en streeft daarom naar een republiek. Dit doet het NRG door ontwikkelingen en incidenten, als gevolg van deze vermeende strijdigheid, kritisch onder de loep te nemen en de discussie hieromtrent te stimuleren.

De vereniging wil uitsluitend gebruikmaken van wettige middelen; het gesproken en geschreven woord zijn hiervan de voornaamste bestanddelen. Alle vormen van fysiek geweld alsmede activiteiten die in strijd zijn met de algemeen aanvaarde omgangsvormen worden nadrukkelijk afgewezen. Dat geldt ook voor persoonlijke aanvallen, bijvoorbeeld op leden van de koninklijke familie. De vereniging staat open voor iedereen, ongeacht politieke voorkeur of maatschappelijke positie en kent zowel leden als sympathisanten.

Geschiedenis[bewerken]

De Republikein, tijdschrift van de 'oude' en Nieuwe Republikeinen.

De directe aanleiding tot de oprichting van het NRG vormden de festiviteiten ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Koningin Beatrix en het afsluiten van de Dam te Amsterdam voor deze festiviteiten. Op 20 januari 1998 werd een Republikeins Manifest opgesteld, en op 29 januari van dat jaar riep de toenmalige NRG-woordvoerder Erik van den Muijzenberg op de Dam onder het oog van de internationale pers de Derde Republiek der Nederlanden uit.

In 2005 stichtten het Republikeins Genootschap en Nieuw Republikeins Genootschap samen het tijdschrift De Republikein; alle 1300 toenmalige leden van het NRG werden automatisch abonnee.[1]

Van een kleine beweging met een twintigtal leden groeide de organisatie in acht jaar uit tot een vereniging met meer dan 1300 leden en 7 regionale afdelingen in 2006.

Het NRG meent dat het koningshuis niet meer van deze tijd is en demonstreerde daarom op 30 april 2013 tegen 'de monarchie'

Het genootschap manifesteerde zich onder meer tijdens het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima Zorreguieta op 2 februari 2002.

Naar aanleiding van de uitbreiding van de Europese Unie hebben dertien republikeinse organisaties uit alle monarchieën van de EU, op 1 mei 2004 een verzoekschrift aan het Europees Parlement gericht. De dertien organisaties vragen de afschaffing van de monarchie in de hele Europese Unie. Het verzoekschrift is een initiatief van de Belgische Republikeinse Kring (CRK) en werd mede ondertekend door het NRG.

In juni 2010 is door enkele Europese republikeinse bewegingen, waaronder het NRG, de AERM opgericht: Alliance of European Republican Movements. Deze organisatie is een samenwerkingsverband voor Europese republikeinse organisaties.

Arjen Lubach volgde Joanna (links) op als Republikein van het Jaar voor zijn 'Farao der Nederlanden'-satire.

Het NRG gaf begin april 2013 aan in de twee voorafgaande maanden een snelle groei van 800 leden te hebben doorgemaakt (boven op de 1200 die er in januari nog waren), en schreef deze toe aan de 'oranjehype' rond de komende troonswisseling tussen Beatrix en Willem-Alexander, eind die maand.[2] Voorzitter Clement stelde op 21 april 2013 dat de monarchie over twintig jaar niet meer bestaat vanwege de aanvliegroute van Willem-Alexander als koning aangaande de vakantievilla in in Mozambique en het ontkennen van de rol van Zorreguieta in de dictatuur in Argentinië. Door het burgerinitiatief van het NRG is de kans aanwezig dat het besproken dient te worden in de Tweede Kamer.[3]

Vanwege zijn antimonarchistische aflevering van zijn satirische show Zondag met Lubach, waarin hij een (massaal gesteund) burgerinitiatief lanceerde om zichzelf uit te laten roepen tot 'Farao der Nederlanden', werd Arjen Lubach in 2015 uitgeroepen tot Republikein van het Jaar.[4] Hij volgde de Utrechtse studente Joanna op, die in 2013 landelijke beroering veroorzaakte door te publiekelijk demonstreren met een bord "Weg met de monarchie. Het is 2013.".[5]

Afsplitsingen[bewerken]

Logo Pro Republica.
  • Eind 2003 ontstond in het NRG onenigheid over het uitnodigingsbeleid voor een thema-avond van het NRG. Uit protest richtte Peter Nugter van de Republikeinse Socialisten in 2004 het Nieuw Republikeins Gezelschap op. Het Nieuw Republikeins Gezelschap is nooit actief geworden en inmiddels opgeheven.
  • In september 2004 stapte bestuurslid Frits Hoogesteger op. Hij betichtte het NRG van eenzijdigheid omdat het op bijeenkomsten alleen linkse sprekers zou uitnodigen. In januari 2005 richtte Hoogesteger het Republikeins Platform op.
  • Ook Pro Republica is voortgekomen uit het Nieuw Republikeins Genootschap. Tegenwoordig werkt PR weer samen met het NRG.

Externe link[bewerken]