Jan Rot (zanger)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Rot
kleedkamerselfie 2017
Algemene informatie
Geboren Makassar, 25 december 1957
Land Indonesië
Nederland
Werk
Jaren actief Vanaf 1978
Beroep Zanger, componist, tekstdichter en hertaler
Instrument(en) Gitaar, piano
Label(s) Stichting Okapi
Verwante artiesten Streetbeats en Ratata
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jan Rot (Makassar (Indonesië), 25 december 1957) is een Nederlandse zanger, componist en tekstdichter. Hij werd musicus in 1978, maar een doorbraak bleef aanvankelijk uit. Hij deed werk voor verscheidene media en theatertournees. In de jaren na 2000 werd hij vertaler van hits van anderen en van beroemde werken uit de klassieke muziek.

Vroege carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Rot is een zoon van een zendingsarts.[1] In 1978 begon hij zijn muzikale carrière als zanger, frontman en liedjesschrijver van zijn bands Streetbeats en Ratata, maar in 1982 besloot hij solo verder te gaan. Met op vroege popliedjes geënt 'novelty'-repertoire bracht hij het album Single uit. De titel sloeg, behalve op zijn nieuwe status als soloartiest, op Rots overtuiging dat elk nummer op de elpee in principe een hitsingle moest kunnen zijn. De van het album getrokken singles Counting Sheep en Bobby, Roger & Eileen leken die ambitie waar te gaan maken, maar bleven uiteindelijk in de Tipparade steken, net als drie latere nummers.[2] Naast optreden schreef Rot een roman en werd hij columnist bij Muziekkrant OOR.

In 1990 maakte hij als liedjesschrijver een ommezwaai door van het Engels over te stappen op de Nederlandse taal. Hij profileerde zich, licht ironisch, als een mengeling van Pierre Kartner en de Tröckener Kecks.[3] Het album Hoop & Liefde was het eerste resultaat van deze keuze en het leverde Rot bijval op, maar weinig zakelijk succes. Wel zouden levensliedartiesten als Jacques Herb en Anneke Grönloh liedjes van Rot op hun repertoire zetten.

In de jaren '90 ontplooide Rot een verscheidenheid aan activiteiten. Zo werkte hij als columnist bij Avenue en Nieuwe Revu en presenteerde hij het homoprogramma Lieve Jongens Allemaal bij RTL. In muzikaal opzicht raakte Rot deze periode bekend als de man die van zijn gebrek aan succes zijn handelsmerk maakte. Boudewijn Büch zei daarover:

"Jan Rot staat aan Nederlands top in het cultiveren van zijn eigen miskenning".[4]

Ondertussen trokken Rots shows met cabaret en muziek redelijk gevulde zalen door heel Nederland. Boudewijn de Groot noemde in het cd-boekje van Een hele tour Rots album Schout bij Nacht uit 1995 'een van de mooiste Nederlandstalige albums ooit'. In 1999 deed Rots compositie E-mail to Berlin mee aan de Nederlandse voorronde voor het Eurovisiesongfestival, gezongen door het duo Double Date. Ondanks een laatste plaats in die voorronde werd het nummer een bescheiden hit.

Vertalen en hertalen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 sloeg Rot opnieuw een andere weg in, eerst als vertaler en vertolker van wereldhits, maar later ook als hertaler van meesterwerken uit de klassieke muziek. Deze koerswijziging bracht hem uiteindelijk ook erkenning. Rot mocht een gouden plaat in ontvangst nemen en wordt soms een "virtuoos hertaler" genoemd.[5] Recensenten waren overwegend positief en Rot mocht een lezing verzorgen aan een universiteit.[6]

Vertaalde hits[bewerken | brontekst bewerken]

An + Jan op Lowlands 2008

Met ex-Berini Marjolein Meijers deed Rot jarenlang tournees onder de naam "An + Jan", met telkens weer een nieuw pakket vertaalde hits, meestal vergezeld door muzikanten Jan van der Meij en Jakob Klaasse. Ook brachten zij een achttal cd's uit met opnames daarvan, dan aangevuld met drummer Leon Klaasse.

Er verschenen vertalingen op cd's van Astrid Nijgh, Jan Keizer en Anneke Grönloh. Van de Franse klassiekers op het Rob de Nijs-album Chansons waren er zeven van de hand van Rot, waaronder de single Wieringerwaard (origineel: Les lacs du Connemara). Ook Karin Bloemen en Het Groot Niet Te Vermijden hadden vertalingen van Rot in het programma. Zijn vertaling van Nothing Rhymed van Gilbert O'Sullivan tot Ongerijmd werd in het repertoire opgenomen door Bløf. Rot veroorlooft zich een flinke portie artistieke vrijheid bij het hertalen, naar eigen zeggen "om zo dicht mogelijk bij de geest van een lied te blijven."[6] Maar de ervaren theatermaker is ook niet vies van een vrolijke noot in zijn repertoire, zoals het nummer Ankie (naar Angie van de Rolling Stones).[7]

Klassieke muziek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 maakte Rot zijn entree in de klassieke wereld met vertalingen van Franz Schubert en Robert Schumann, gezongen door klassiek geschoolde zangers als Maarten Koningsberger (Winterreis) en Ernst Daniël Smid (Dichtersliefde). In 2006 kwam Rot met een "hertaling" van de Matthäus-Passion van Bach. De cd-uitvoering door het Residentie Bachkoor op het label "Deutsche Grammophon" stond in de Paasweek op 1 in de MegaAlbumChart, uniek voor een klassiek album. De verkoopcijfers van deze cd leverden Rot zijn eerste gouden plaat op en veel goede recensies. Toch kwam het Rot ook op kritiek te staan. De klassieke muziekkenner Kees Koudstaal sprak van "debilisering van Bach".[8] In december 2007 ging Rots hertaling van Ein deutsches Requiem van Brahms in première, met de titel Een Hollands requiem. In 2010 verzorgde Jan Rot de Charpentier-teksten voor De ingebeelde zieke van Molière op de Utrechtse Spelen. Augustus 2019 speelde in het openlucht Steengroevetheater in Winterswijk zijn vertaling van Die Zauberflöte van Mozart, met Marco Bakker als Sarasthro en Peter Lusse als Papageno.

Musicals[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 speelde Rot de rol van "Pa" in de musical Doe Maar!. Ook verzorgde hij de liedteksten voor de vertaling van de musical Hair. Eind 2008 werd de rockopera Tommy van The Who door Di-rect uitgebracht op cd en uitgevoerd tijdens een theatertournee met Nederlandse teksten van Rot in een regie van Jos Thie. Najaar 2009 maakte Rot de teksten voor De Palingvissers, waarbij operaliederen werden bewerkt tot een oer-Hollandse musical die zich afspeelt in Volendam. In het seizoen 2013/14 leverde Rot de vertaling voor de Van den Ende musicals Jersey Boys en Love Story. Hij is ook de vertaler van de groots opgezette musical Hello, Dolly! met o.a. Simone Kleinsma en Paul de Leeuw die een speeldag na de première vanwege corona werd stilgelegd en vooralsnog niet wordt herstart.

Latere activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Rot tijdens zijn show "Nummerrr 1!!!"

Van 2011 tot 2014 presenteerde Rot het programma Componist van de week op Radio 4.[9] In mei 2011 waren er diverse uitvoeringen van zijn vertalingen van het liedwerk van Gustav Mahler, onder andere 'De Kinderdodenzang' Kindertotenlieder door het Matangi Quartet en 'Lied van de aarde' das Lied von der Erde door het Residentie Orkest. In 2012 vertaalde hij voor het Apollo Ensemble de Boerencantate van Bach van de dorpjes rond Leipzig naar een denkbeeldig Lelystad in de 18e eeuw.

Seizoen 2012/13 bracht "De grote Jan Rot show" met een overzicht van hoogtepunten uit de dertig jaar sinds debuut Counting Sheep. De aftrap vond plaats op 13 mei 2012, opnieuw in Carré. Onder anderen Riem de Wolff, Lenette van Dongen, Henkjan Smits, Henk Westbroek, Marco Bakker, Di-rect en Rob de Nijs zouden er zijn vertalingen zingen. In 2013 en 2014 was Rot op tournee met "Nummerrr 1!!!" , een eenmansshow met vertaalde nummer 1 hits.[5] Begin 2015 werd de tachtigste geboortedag van Elvis Presley gevierd in Carré, waarbij o.a. Angela Groothuizen, Claudia de Breij, Frederique Spigt, Lucky Fonz III en Ron Brandsteder Jans hertalingen van Elvisliedjes zongen. Dat seizoen was Rot in de theaters te zien met de voorstelling Kampvuur, met bewerkingen van onder meer Simon & Garfunkel, Bob Dylan en Joan Baez. Ook is hij sindsdien jaarlijks verteller in een bewerking door Tango Extremo van Bachs Mattheuspassie in Rots hertaling.

 • In maart 2013 zongen Rot en zijn kinderen, als 'Jan Rot en de Rotjes', twee nummers van Elly en Rikkert mee tijdens het jubileumconcert van dat duo in Carré.
 • In september 2015 ging Jong & Veelbelovend"in première, waarin Rot teruggaat naar zijn jaren zeventig.
 • Van januari 2016 t/m juni was Rot bandleider in Chez Brood, een theatervoorstelling over het leven van Herman Brood, met onder anderen Stefan Rokebrand, Owen Schumacher en Tibor Lukacs.
 • In maart 2017 stond op het eerste album van Vreemde Kostgangers het lied 'Paulus Potterlaan', een tekst van Rot, met muziek van Boudewijn de Groot.
 • Van april t/m juni 2017 toerde Rot opnieuw in gezelschap van Marjolein Meijers en Jan van der Meij met vertaalde zomerhits als 'An + Jan Vakantiealbum.' Na de zomer begon een nieuwe solo, ditmaal over zijn jaren 80: 'Seks & Drugs & Rot & Roll.'
 • Op 3 december 2017 vierde hij in Carré alvast zijn 60e verjaardag met gasten als Henk Hofstede, Fay Lovsky en Lois Lane met een avond vol vertaalde Nederpop. Rockers in Holland.
 • Maart 2018 verscheen de cd Magistraal onder de noemer Jan Rotband, waarmee Rot op tournee ging onder de titel 'Het Beste'.
 • Seizoen 19-20 is hij weer solo, met 'O ja!', een terugkeer naar de jaren 90. Behalve een album verscheen ook een boek met die titel bij Uitgeverij Atlas Contact, waarin elk hoofdstuk een jaar uit dat decennium beslaat.
 • September 2020 begon de tournee 'Alle tijd', met vooral veel nieuwe vertalingen uit het American Songbook. Rot werd opnieuw vergezeld van pianist Jakob Klaasse, die al zo vaak met hem toerde, behalve bij An + Jan, Nachtlied en Palingvissers, ook ten tijde van Single en tournees begin deze eeuw en daarbij veel van Rots platen produceerde, o.a. 'Single', 'Koning Jan', 'Schout bij Nacht' en 'Alle 13 Schubert'.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

 • In november 2006 werd Rot onderscheiden met de Master and creator Moraline prijs 2006 voor zijn bewerking van de Mattheüspassie.
 • Op 8 december 2007 ontving Rot een koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, tijdens een concert in Carré ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag.
 • Op 10 april 2016 won Rot de Annie M.G. Schmidt-prijs met zijn nummer Stel dat het zou kunnen als beste theaterlied van 2015. December 2016 was hij daardoor te gast bij de 'uitblinkerslunch' op paleis Noordeinde.
 • Op 9 april 2017 was Rot opnieuw genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs, nu met het lied "Solidariteit".

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Rot was volgens eigen zeggen een 'hotero', maar verloor met het klimmen der jaren zijn belangstelling voor jongens, zoals beschreven in zijn autobiografische roman Meisjes. Medio 2001 trouwde hij met 'Dame Daan' en kreeg tussen 2002 en 2011 met haar vier kinderen.

In april 2021 werd hij erg ziek door een tumor in zijn darmen. Op 31 juli 2021 maakte hij bekend dat hij ondanks verwijdering van de tumor vanwege uitzaaiingen ongeneeslijk ziek is.[10] Hij heeft sindsdien een column in Algemeen Dagblad over het leven met de vreselijke ziekte.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Alle Tijd 2020 -
Wonderlijk mooi 2019 -
O ja! 2019 -
Magistraal 2018 -
An + Jan Vakantiealbum 2017 -
#Stopdetijd 2016 -
Jong & Veelbelovend 2015 -
Kampvuur 2014 -
Nummerrr 1 2013 -
Weg naar Walhalla 2012 -
De grote Jan Rot plaat 2012 -
Ik hou van jou 2011 -
Jan Rot hertaalt Beatles + Stones 2010 -
Het beste van Jan Rot 2010 -
De Palingvissers 2009 -
An + Jan doen de Top 100 aller tijden 2009 -
Hallelujah 2008 -
An + Jan gaan Landelijk 2008 -
An + Jan Vrolijk Kerstfeest 2007 -
An + Jan Nieuw op 1 2006 -
Nachtlied 2005 -
An + Jan Grootste Hits II 2005 -
Alle 13 Schubert 2003 -
An + Jan Grootste hits I 2003 -
"Ja, ik wil!" 2001 -
Van Rot Los 2000 -
Meisjes 1999 -
Piano & Gitaar 1997 -
Rot voor jou 1996 -
Schout bij Nacht 1994 -
Koning Jan 1993 -
Een zee van tranen 1992 -
Hoop & Liefde 1990 -
Rot, Warm & Tender 1987 -
Rot & Roll 1984 -
Single 1982 -
Boys + Girls 1979 - als de band Streetbeats

Het Engelstalige werk staat verzameld op de cd's:

 • Counting Sheep (singles 1982-1988)
 • For LP fans only (LP tracks 1982-1988)

Enkele singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Counting sheep 29-5-1982 tip 32 in de Nationale Hitparade
Bobby, Roger & Eileen 7-8-1982 tip 29 in de Nationale Hitparade
Koh-I-Noor 4-12-1982 tip 38 in de Nationale Hitparade
Ooh wee (My baby's gone) 31-3-1984 tip 48 in de Nationale Hitparade
Op een mooie pinksterdag 9-1-1991 tip met Rick de Leeuw
Naast jou 10-1997 tip met Boudewijn de Groot
Groot Avontuur 6-1999 met Boudewijn de Groot op gitaar
Schapen 1-2012
Ramona 5-2012 met Riem de Wolff
#Zomersingle 6-2016
Sovjetchick & ik (Russian Spy and I) 12-2017
Wij zijn er nog 12-2018

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Verkeerde nachten (roman; 1984)
 • En wie is nou het vrouwtje? (strips; 1985)
 • Rot & Roll (columns en verhalen; 1993)
 • Rot is Liefde (roman; Nijgh & van Ditmar, 1998)
 • Rot on the road (reisverhalen; Nijgh & van Ditmar, 1999)
 • Meisjes (proza; 2003)
 • Huisje aan zee - 29 verliefde versjes (gedichten; 2003)
 • Dagboek Mattheus : verhaal van een hertaling (2006)
 • Rot voor u - 170 liedvertalingen (2008), latere edities tot 268 popvertalingen
 • Meesterwerk - gebundelde klassieke vertalingen (Nijgh & van Ditmar, 2011)
 • #Stopdetijd - bijna alle popteksten en vertalingen (Stichting Okapi, 2016)
 • O ja! (Atlas Contact, 2019)
 • 121 van de beste liedjes ooit (2020)
 • Beste liedjes ooit boek II (2021)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jan Rot (zanger) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Yentl en de Boer
(Christine de Boer
en Yentl Schieman)
voor Ik heb een man gekend
Annie M.G. Schmidt-prijs
2015
voor Stel dat het zou kunnen
Opvolger:
Kiki Schippers
en Rolf Verbaant
voor Er spoelen mensen aan