Vreemde Kostgangers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vreemde Kostgangers
Vrienten, Kooymans en De Groot
Vrienten, Kooymans en De Groot
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2016-heden
Genre(s) nederpop
Bezetting
Huidige leden Boudewijn de Groot
Henny Vrienten
George Kooymans
Tijn Smit
Martijn Bosman
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Vreemde Kostgangers is een Nederlandse supergroep met als frontmannen Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten. De groepsnaam is gelieerd aan de drie genoemde artiesten. Vreemde Kostgangers staat voor Vrienten, Kooymans en Groot. Zij kregen ondersteuning van Tijn Smit (toetsinstrumenten uit o.a. VOF De Kunst en Barry Hay and his Barking Dogs) en Martijn Bosman (drums, o.a. bij Guus Meeuwis).

Achtergrond[bewerken]

Gemeenschappelijk verleden[bewerken]

Het trio kwam voor het eerst samen op de 65e verjaardag van Cesar Zuiderwijk (2013), drummer en collega van George Kooymans uit Golden Earring. De vrouw van Zuiderwijk wilde haar man verrassen en organiseerde een optreden met de drie. Dat beviel hen dermate goed dat er plannen werden gesmeed voor meer gezamenlijke optredens.

Hiervoor werden er nieuwe liedjes geschreven en werden "oude" liedjes in een nieuw jasje gestoken. De liedjes moesten afgestemd worden op de "eigenaardigheden" van de drie. Zo is De Groot geen groot technicus op de gitaar, terwijl Kooymans dat wel is, spelen De Groot en Vrienten liefst zittend, maar Kooymans liever niet, etc. De drie mannen hadden ieder een eigen insteek: De Groot was zich bewust van de verwachtingen die hun drie namen zouden wekken, Vrienten wilde zien hoe het zou groeien en Kooymans zou het wel zien.

De Groot kende Vrienten al sinds de jaren zeventig, toen Vrienten samen met onder meer Ernst Jansz in zijn begeleidingsband speelde. Zij zouden later weer samen spelen in Doe Maar. Vrienten en Kooymans kenden elkaar van toevallige ontmoetingen wanneer Doe Maar en Golden Earring samen optraden en wanneer zij op verzoek enkele nummers uitvoerden. Vrienten gaf ook toe in zijn jeugd een concert te hebben bijgewoond toen Golden Earring nog Golden Earrings heette, en dat terwijl de heren bijna even oud (1948) zijn (Vrientens carrière begon later).

Tournees en albums[bewerken]

Vanaf 23 september 2016 kwam een reeks optredens op gang die werd afgesloten in december 2016. De optredens begonnen in de Goudse Schouwburg en voerden onder meer langs het Nieuwe Luxor Theater (Rotterdam), Parktheater Eindhoven, Theater Carré (Amsterdam, met extra concert), Stadsgehoorzaal (Leiden) en twee slotconcerten in de Philharmonie Haarlem. Tijdens de concerten werden zowel nieuwe nummers gespeeld zoals Nat en Scheiding, terwijl er ook nummers uit de loopbaan van de drie afzonderlijk werden gespeeld.[1] Te horen waren bijvoorbeeld De vondeling van Ameland (De Groot), Is dit alles en Als je wint (Vrienten) en Another 45 miles (Kooymans).

Op 24 februari 2017 kwam het gelijknamige album uit. Binnen een jaar (24 november 2017) kwam ook het tweede album Nachtwerk uit. Tussen februari en mei 2020 volgt een nieuwe tournee.

Studioalbums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Vreemde Kostgangers 24-02-2017 04-03-2017 1(1wk) 16
Nachtwerk 24-11-2017 02-12-2017 9 20

Externe links[bewerken]