Cultureel studentencentrum Usva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cultureel Studentencentrum Usva (USVA stond oorspronkelijk voor Universitaire Stichting Vormingsactiviteiten) is de culturele voorziening van de Rijksuniversiteit Groningen. In 1969 is de organisatie als stichting opgericht. De Usva is gevestigd in een voormalig bankgebouw aan de Munnekeholm 10 in Groningen, dat in 1911 werd gebouwd in opdracht van de Twentsche Bank, een voorganger van de Algemene Bank Nederland (die in 1964 zelf opging in ABN AMRO).

Handelingen van Usva[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand van Usva in 2010

Er worden cursussen georganiseerd in 7 disciplines, namelijk dans, theater, muziek, film & fotografie, body & mind schrijven & spreken en beeldend & mode. Deze cursussen zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten van de Rijksuniversiteit Groningen of de Hanzehogeschool Groningen, maar zijn voor iedereen toegankelijk.

Verder heeft Usva een theater in het Usvapand. De programmering van dit theater bestaat onder andere uit evenementen van Usva zelf, optredens van culturele studentenorganisaties en programmering van de stadsschouwburg. Het Usva gaat in de toekomst verhuizen naar de noordpunt van het UMCG-terrein.[1] Het nieuwe theater zal een capaciteit hebben van ongeveer 200 personen.[2]

Usva verleent subsidies aan culturele studenteninitiatieven. Dat kan in de vorm van financiële ondersteuning, maar ook in de vorm van repetitieruimte. Tevens verleent Usva kantoorruimte aan een aantal culturele studentenorganisaties.

Daarnaast organiseert Usva een aantal jaarlijkse evenementen, zoals het Flicks International Student Short Film Festival, singer/songwritercontest Nootuitgang, Usva at the Park en kledingruilevenement O-Swap. Elke maand vindt er een Filmnight, Jamsessie en Quiznight plaats. Andere bekende evenementen en organisaties die ooit bij Usva begonnen zijn, zijn onder andere fotomanifestatie Noorderlicht en het Groninger Studenten Cabaret Festival.

Bestuur van Usva[bewerken | brontekst bewerken]

Usva is een afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen. De organisatie bestaat uit een aantal medewerkers - de Staf - en een Studentbestuur van vijf studenten. De Staf faciliteert Usva en het Studentbestuur maakt het beleid op het gebied van de activiteiten en onderhoudt contacten met zowel professionele culturele organisaties als die van studenten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]