Hanzehogeschool Groningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hanzehogeschool Groningen
HanzehogeschoolGroningen11.jpg
Algemeen
Afkorting Hanze
Motto Share your talent. Move the world.
Locatie Groningen
Assen (Elektrotechniek)
Leeuwarden (Popular Culture)
Amsterdam (Dansacademie)
Type Hogeschool
Studenten 26.000[1]
Website http://www.hanze.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Hanzehogeschool Groningen is de grootste hbo-instelling in het noorden van Nederland, opgericht in 1986. De hogeschool heeft meer dan 26.000 studenten en 2.947 medewerkers. Studenten uit binnen- en buitenland studeren aan ruim 70 bacheloropleidingen, 4 programma's voor een Associate degree en 14 masteropleidingen. De hogeschool heeft vestigingen in de stad Groningen (hoofdvestiging), Assen, Leeuwarden en Amsterdam.

De Hanzehogeschool wordt geleid door een college van bestuur, dat onder leiding staat van Henk Pijlman.

Academies[bewerken]

De Hanzehogeschool Groningen bestaat sinds september 2004 uit verschillende schools (ook wel academies of instituten genoemd), die de eerdere faculteitenstructuur vervingen.[2] De schools zijn:

Geschiedenis[bewerken]

De Hanzehogeschool is opgericht in 1986 als fusie van de Hogere Economische School en de Prinses Julianaschool. In april 1993 kwam ook de Rijkshogeschool Groningen onder de vleugels van de Hanze, en in 1998 gebeurde hetzelfde met het Prins Claus Conservatorium en de Kunstacademie Minerva, die haar wortels heeft in de in 1798 opgerichte school voor Teken-, Bouw- en Scheepvaartkunde.

Een groot deel van de Hanzehogeschool is gevestigd op het Zernikecomplex aan de noordkant van Groningen. Hiernaast bevindt zich een aantal gebouwen verspreid over de stad.

In 2018 viert de Hanzehogeschool haar 44-ste lustrum. Het is dan 220 jaar geleden dat aan de Academie van Teeken-, Bouw-, en Zeevaartkunde de eerste les werd gegeven.

Tussen 1998 en 2002 was de Hanzehogeschool betrokken in de zogenoemde hbo-fraude, waarbij de instelling anderhalf miljoen euro onterechte subsidie opstreek. Op last van de rechter moest de Hanze dit bedrag terugbetalen aan de overheid.[3]

Medezeggenschap[bewerken]

Studenten en docenten van de Hanzehogeschool worden op centraal niveau vertegenwoordigd in de Hogeschool Medezeggenschapsraad (HMR) en op instituutsniveau in School Medezeggenschapsraden (SMR'en). In de HMR bestaan fracties gelieerd aan de Algemene Onderwijsbond (AOb, personeel), de Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV) en Lijst Student Erkend (STERK).

Externe link[bewerken]