Hanzehogeschool Groningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hanzehogeschool Groningen
Hanzehogeschool Groningen
Algemeen
Afkorting Hanze
Locatie Groningen
Assen (Elektrotechniek)
Leeuwarden (Popular Culture)
Amsterdam (Dansacademie)
Type Hogeschool
Studenten 30.878[1]
Staf 3.417
Website http://www.hanze.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Hanzehogeschool Groningen is de oudste en grootste hbo-instelling in het noorden van Nederland. In 2023 viert de Hanzehogeschool Groningen haar 45-ste lustrum. Het is dan 225 jaar geleden dat aan de Academie van Teeken-, Bouw- en Zeevaartkunde de eerste les werd gegeven. De hogeschool telt 31.294 studenten en 3.831 medewerkers. Studenten uit binnen- en buitenland studeren aan 56 bacheloropleidingen, 12 programma's voor een Associate degree en 23 masteropleidingen. Steeds meer opleidingen bieden Engels- en Duitstalige programma's aan. Het onderwijs is georganiseerd in 18 scholen. Met 7 multidisciplinaire kenniscentra integreert de Hanzehogeschool Groningen toegepast onderzoek, beroepspraktijk en innovatie in het onderwijs. 43 lectoraten doen toegepast onderzoek in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en instellingen. De hogeschool heeft vestigingen in de stad Groningen (hoofdvestiging), Assen, Leeuwarden en Amsterdam.

De Hanzehogeschool wordt bestuurd door een college van bestuur: Dick Pouwels (voorzitter), Petra Smeets en Annemarie Hannink[2].

Academies[bewerken | brontekst bewerken]

De Hanzehogeschool Groningen bestaat sinds september 2004 uit verschillende schools (ook wel academies of instituten genoemd), die de eerdere faculteitenstructuur vervingen.[3] De schools zijn:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Hanzehogeschool is opgericht in 1986 als fusie van de Hogere Economische School en de Prinses Julianaschool. In april 1993 kwam ook de Rijkshogeschool Groningen onder de vleugels van de Hanze, en in 1998 gebeurde hetzelfde met het Prins Claus Conservatorium en de Kunstacademie Minerva, die haar wortels heeft in de in 1798 opgerichte school voor Teken-, Bouw- en Scheepvaartkunde. In 2018 viert de Hanzehogeschool haar 44-ste lustrum. Het is dan 220 jaar geleden dat aan de Academie van Teeken-, Bouw-, en Zeevaartkunde de eerste les werd gegeven. Een groot deel van de Hanzehogeschool is gevestigd op het Zernikecomplex aan de noordkant van Groningen. Ook zijn er een aantal vestigingen in de stad Groningen, Assen, Leeuwarden en Amsterdam.

Medezeggenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Studenten en docenten van de Hanzehogeschool worden op centraal niveau vertegenwoordigd in de Hogeschool Medezeggenschapsraad (HMR) en op instituutsniveau in School Medezeggenschapsraden (SMR'en). In de HMR bestaan fracties gelieerd aan de Algemene Onderwijsbond (AOb, personeel), de Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV) en Lijst Student Erkend (STERK).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Self Driving Challenge - Een door de RDW georganiseerde wedstrijd waarbij studenten zelfrijdende elektrische karts moeten programmeren om zo autonoom een race rijden. De Hanzehogeschool doet hieraan mee.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hanze University Groningen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.