Verpleegkundig specialist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een verpleegkundig specialist (VS) is een zorgverlener die binnen de strikte kaders van het eigen welomschreven vakgebied zelfstandig zorg verleent. De verpleegkundig specialist is de opvolger van de eerdere functie nurse practitioner zoals die tussen 1999 en 2009 ingezet werd.

Taken[bewerken]

De verpleegkundig specialist (VS) mag in Nederland binnen de strikte kaders van het eigen specialisme zelfstandig behandelingen indiceren, verrichten en delegeren zolang deze zorg:

  1. laagcomplex is
  2. weinig risicovol is
  3. routinematig is
  4. strikt geprotocolleerd is aan de hand van landelijk geldende richtlijnen, standaarden en daarvan afgeleide protocollen.

Taken van een VS zijn divers, zoals spreekuur houden, recepten uitschrijven, behandelplannen opstellen, onderzoek aanvragen en patiëntenzorg coördineren. Daarnaast is een VS geautoriseerd om laagcomplexe behandelingen met een laag risico uit te voeren, zoals eenvoudige ingrepen, endoscopieën, zenuwblokkades en het plaatsen van een centraal veneuze katheter (CVC). In Nederland zijn VS-en werkzaam in huisartsenpraktijken, het ziekenhuizen, op ambulances, in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en in de jeugdgezondheidszorg. De zorg die een VS verleent valt strikt binnen het kader van de afdeling waar de VS werkzaam is. Zo zal een VS heelkunde nazorg na operaties verlenen en mogelijk kleine ingrepen verrichten en doet een VS cardiologie nazorg na bijvoorbeeld dotterprocedures, verricht cardioversies en doet geprotocolleerde poliklinische zorg zoals een hartfalenpoli.

In Nederland zijn de VS-en sinds 2009 opgenomen in het BIG-register en vallen dus onder het medisch tuchtrecht. Een VS-er heeft de opleiding tot master in advanced nursing practice afgerond en zich vervolgens laten registreren als verpleegkundig specialist. Een VS mag de titel 'MSc' voeren. Minister Bruins voor Medische Zorg heeft op 9 juli 2018 besloten tot de Regeling zelfstandige bevoegdheid verpleegkundig specialisten, welke op 18 juli in de Staatscourant is gepubliceerd. Deze Regeling is ingegaan op 1 september 2018.

Er zijn vijf specialismen geregistreerd:

  • verpleegkundig specialist acute zorg,
  • verpleegkundig specialist intensieve zorg,
  • verpleegkundig specialist chronische zorg,
  • verpleegkundig specialist preventieve zorg en
  • verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorg.