Viaa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het VIAA, zie Vlaams Instituut voor Archivering.
Hogeschool Viaa
Hogeschool Viaa
Algemeen
Locatie Zwolle
Opgericht 1987
Type HBO
Denominatie protestants
Personen
Leerlingen 1900
Overig
Afkorting Viaa
Motto Als je gelooft in je werk!
Website https://www.viaa.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Hogeschool Viaa, tot september 2014 de Gereformeerde Hogeschool (GH) geheten, is een hogeschool in Zwolle. De school heeft vijf opleidingen en telt ruim tweeduizend studenten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Gereformeerde Hogeschool is ontstaan uit een fusie van de Gereformeerde Sociale Academie (GSA) en de Gereformeerde Pabo in 1987. De GSA was in 1972 gestart met de opleidingen maatschappelijk werk, cultureel werk, personeelswerk en inrichtingswerk. Later (in 1981) kwam daar de Hogere Beroepsopleiding voor Verpleegkundige bij. De Gereformeerde Pabo was in 1950 ontstaan als kweekschool in Enschede onder de naam Gereformeerde Onderwijsopleiding (GOO). De school kreeg in de jaren zestig twee vestigingen: in Amersfoort en in Groningen. In 1984 moesten de vestigingen van het Ministerie van Onderwijs samen onder één dak. Als vestigingsplaats werd gekozen voor Zwolle. De Pabo vond onderdak bij het Greijdanus College, een gereformeerde middelbare school. Enkele jaren later zijn de GSA en de Pabo gefuseerd en ontstond de naam Gereformeerde Hogeschool. In 1996 heeft de GH intrek genomen in het huidige gebouw aan de Wethouder Alferinkweg in Zwolle.

De Gereformeerde Hogeschool ging per 1 september 2014 verder onder de naam Viaa.[1] 'Gereformeerde Hogeschool' bleef als ondertitel behouden. Deze ondertitel is verwijderd in het begin van het schooljaar 2017/2018.

Opleidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Aan Hogeschool Viaa kunnen vijf opleidingen worden gevolgd:

Hogeschool Viaa biedt eveneens ook post-hbo opleidingen, Associate Degrees, masteropleidingen, cursussen en trainingen aan.

Onderzoek en advies[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het aanbieden van de vijf opleidingen doet Viaa ook onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken, het Lectoraat Zorg en Zingeving en het Lectoraat Goede Onderwijspraktijken. Daarnaast geeft Viaa advies aan het werkveld van de opleidingen.

Christelijke identiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Op Hogeschool Viaa wordt gewerkt vanuit 'het Woord van God'. Dat betekent dat studenten en docenten in de lessen, omgang en begeleiding als christenen willen leven. De Bijbel wordt als onmisbare inspiratiebron gezien.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]