ArtEZ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ArtEZ
Algemeen
Locatie Arnhem, Enschede en Zwolle, Vlag van Nederland Nederland
Opgericht 2002
Type kunstacademie, conservatorium
Voorzitter raad van bestuur Renate Litjens
Studenten ± 3000
Website http://www.artez.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

ArtEZ hogeschool voor de kunsten is een van de grootste Nederlandse Hogeschool voor de kunsten. De school is ontstaan door een fusie van meerdere kunstacademies, conservatoria en theateropleidingen. De voorheen zelfstandige instituten hebben ieder hun eigen standplaats in de provincie Gelderland en Overijssel. De verschillende onderdelen in Arnhem, Enschede en Zwolle hebben ieder hun eigen identiteit en specialiteit. ArtEZ telt ruim 3000 studenten en bachelor- en masteropleidingen in meer dan twintig richtingen zoals beeldende kunst, vormgeving, bouwkunst, schrijven, muziek, dans en theater. De naam ArtEZ is een gedeeltelijk acroniem waarin de letters A, E en Z elk de beginletter van de vestigingsplaatsen voorstellen en het woord 'art' verwijst naar de kernactiviteit van de hogeschool: het opleiden op elk gebied van de kunsten.

ArtEZ[bewerken]

Grootte[bewerken]

ArtEZ hogeschool voor de kunsten is vergeleken met andere algemene hogescholen, zoals Christelijke Hogeschool Windesheim en Saxion Hogescholen niet groot te noemen, maar vergeleken met andere hogescholen in het KUO (Kunstonderwijs, één van de zeven sectoren van de HBO-raad[1]) is het nipt de grootste, met 14,6% van alle studenten in Nederland die één van de kunststudies op hbo-niveau volgen.

Missie[bewerken]

ArtEZ zegt van zichzelf[2]: "ArtEZ hogeschool voor de kunsten wil behoren tot de meest vooraanstaande instellingen voor kunstonderwijs. Een positie gebaseerd op de kwaliteit en de breedte van het onderwijs, de maatschappelijke betekenis van onze activiteiten en de omvang van onze hogeschool. Wij willen bijdragen aan innovatie in de kunst, het kunstonderwijs en de theorievorming op het gebied van de kunsten"

Organisatie[bewerken]

CvB[bewerken]

ArtEZ biedt onderwijs aan in de steden Arnhem, Enschede en Zwolle. De meerderheid van de ondersteunende diensten en het College van Bestuur zijn in Arnhem gehuisvest. ArtEZ wordt op dit moment bestuurd door een interim College van Bestuur, met Renate Litjens als voorzitter. Het College van Bestuur wordt op zijn beurt weer gecontroleerd en geadviseerd door de Raad van Toezicht onder voorzitterschap van dr. Frans Leijnse.

Ondersteunende diensten[bewerken]

ArtEZ heeft vier ondersteunende diensten:

 • de mediatheken, die de diverse beeldende kunst, theater, muziek, dans en bouwkundige collecties bevatten die de rechtsvoorgangers van ArtEZ zijn begonnen te verzamelen.
 • de afdeling communicatie, verantwoordelijk voor huisstijl en alle officiële communicatie met de buitenwereld
 • de afdeling onderwijs en kwaliteit (voorheen KtweeO: Kwaliteit, Onderwijs en Onderzoek), verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van het onderwijs en dus de partner van het onderwijs in de accreditatie
 • het servicebedrijf, een verzamelbedrijf voor de volgende diensten:
  • facilitaire Zaken
  • ICT
  • financiën
  • personeel en organisatie
  • salarisadministratie
  • studentenzaken
  • decanaat (hoewel dat eigenlijk ressorteert onder studentenzaken)

ArtEZ studium generale[bewerken]

Niet direct passend binnen dit rijtje ondersteunende diensten, is ArtEZ studium generale, voorheen dAcapo-ArtEZ. De afdeling is ontstaan door samenvoeging van drie bestaande afdelingen Studium Generale, die elk teruggaan tot voor het ontstaan van ArtEZ. ArtEZ studium generale organiseert twee maal per jaar een manifestatie naar aanleiding van een actueel thema in kunsten, wetenschap en samenleving. Deze activiteiten zijn openbaar en gratis toegankelijk. Hiermee organiseert ArtEZ een uitwisseling tussen kunstonderwijs en het culturele veld en stimuleert het kunstinhoudelijk debat.

Vestigingen[bewerken]

De locatie Arnhem[bewerken]

ArtEZ in Arnhem

Deze bevat de volgende instituten:

Het Theatrium, onderkomen van de ArtEZ Academie voor Theater in Arnhem

De locatie Enschede[bewerken]

Tetem II, AKI ArtEZ Enschede

Deze bevat de volgende instituten:

De locatie Zwolle[bewerken]

ArtEZ in Zwolle
Conservatorium Zwolle (met daarachter de Broerenkerk)

De kunstopleidingen van ArtEZ in Zwolle waren tot aan de fusie onderdeel van Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens. De kunstacademie, CABK, was tot aan 2004 gevestigd in Kampen. De voormalige Expressieacademie is vlak voor de millenniumwisseling verhuisd van Kampen naar Zwolle. Het Conservatorium is gesticht in Zwolle.

De locatie Zwolle van ArtEZ bevat de volgende instituten:

Bekende docenten en/of oud-studenten[bewerken]

Externe link[bewerken]