Daan Roosegaarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Daan Roosegaarde
Daan Roosegaarde portrait by Dezeen.jpg
Persoonsgegevens
Geboren 24 juli 1979
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Nationaliteit Nederlands
Beroep(en) Kunstenaar
Ontwerper
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Technologische innovatie
Bekende werken Dune
Intimacy
Smart Highway
Van Gogh Fietspad
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Icoon Afsluitdijk: Gates of Light
Beyond
Smog Free Project
Engelstalige lezing in 2015 door Daan Roosegaarde bij het World Economic Forum over zijn werk
Video van het interactieve kunstwerk Dune (2006)

Daan Roosegaarde (voluit Roosegaarde Bisschop,[1] Nieuwkoop, 24 juli 1979) is een Nederlandse kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper.

Biografie[bewerken]

Roosegaarde studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie AKI Enschede. Hij studeerde cum laude af,[2] waarna hij een opleiding volgde aan het voormalige Berlage Instituut[3] in Rotterdam (momenteel onderdeel van de TU Delft).

Roosegaarde staat sinds 2007 aan het hoofd van Studio Roosegaarde,[4] een ontwerpstudio met een vestiging in Nederland en een pop-up studio in Shanghai. Roosegaarde is betrokken bij New Dutch Digital Design, een kunstenaarscollectief dat de grenzen tussen de mens en cyberspace aftast.

Roosegaarde geeft regelmatig lezingen over design, onder meer tijdens de Design Indaba Conference in Kaapstad, TEDxBinnenhof, TEDxEutropolis, World Economic Forum in Davos,[5] Hij treedt op als gast tijdens het tv-programma De Wereld Draait Door en was eenmalig te gast bij de interviewserie Zomergasten in 2013. Op 12 februari 2016 trad Roosegaarde op in het tv-programma College Tour.

Werken[bewerken]

Dune[bewerken]

Een van de bekendste werken van Roosegaarde is Dune uit 2006, een interactief korenveldlandschap dat uit honderden led-lampen bestaat die reageren op aanraken en geluid. De installatie stond onder meer in Tate Modern in Londen, in het Stedelijk Museum Amsterdam, in de Maastunnel voor voetgangers in Rotterdam, in Tokio en Hongkong. Als onderdeel van zijn modeproject Intimacy ontwierp hij onder meer jurken die transparant worden als het hart van de draagster sneller gaat slaan.

Smart Highway[bewerken]

Ook voerde hij projecten uit in samenwerking met aannemer Heijmans: Smart Highway, interactieve snelwegen en het Van Gogh Fietspad in Eindhoven, een fietspad dat licht geeft en dat is geïnspireerd op het schilderij De sterrennacht van Van Gogh.[6]

Rainbow Station[bewerken]

Een werk uit 2014 is Rainbow Station, een regenboog die iedere avond na zonsondergang enkele minuten te zien was op de oostelijke glazen gevel van een van de stationskappen van station Amsterdam Centraal.[7]

Smog Free Tower[bewerken]

In Rotterdam staat de Smog Free Tower, een zeven meter hoge toren die smog uit de lucht filtert als een soort smogstofzuiger'.[8] Deze toren is ontwikkeld in samenwerking met zijn Studio Roosegaarde, ENS, en adviseur Bob Ursem van de TU Delft. Het fijnstof in de lucht wordt gebombardeerd met positief geladen ionen, zodat het een positieve lading krijgt en neerslaat op negatief geladen gaas.[9][10][11]

Icoon Afsluitdijk[bewerken]

Rijkswaterstaat versterkt de Afsluitdijk de komende jaren om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen de kracht van het water. Er komen onder meer nieuwe keersluizen en pompen om meer water te kunnen afvoeren, waardoor het grootste gemaal van Europa ontstaat. Rijk en regio hebben deze gelegenheid aangegrepen om ook initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme, natuurontwikkeling en duurzame energie de ruimte te geven. Studio Roosegaarde versterkt de cultuurhistorische waarde van de dijk en maakt nieuwe koppelingen tussen mens en landschap. Voor het project Icoon Afsluitdijk is 13 miljoen euro beschikbaar, betaald door de ministeries van IenM (8 miljoen euro) en OCW (2 miljoen euro) en de partners in de regio, de provincies Friesland en Noord-Holland (3 miljoen euro). Het overgrote deel van de kosten gaat naar de partij(en) die de openbare aanbesteding winnen. Voor de totale versterking van de Afsluitdijk is een budget gereserveerd van 831 miljoen euro, zie rijksoverheid.

Beyond[bewerken]

Door een aanpassing in Vertrekhal 3 ontstond een lange lege wand. Schiphol heeft kunstenaar Daan Roosegaarde benaderd met de vraag om hier een invulling aan te geven. Daan Roosegaarde heeft zich laten inspireren door de oude 17e-eeuwse meesters van de schilderkunst, zoals Ruysdael. Met hen deelt hij de fascinatie voor het Nederlandse landschap en de rol van de mens hierin. De meer dan 100 meter lange wolkenwand is wereldwijd de grootste in zijn soort. Roosegaarde werkte samen met experts aan een specialistische druktechniek op lenzen die perspectief en beweging geven wanneer het werk vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. Hierdoor ontstaat een visuele ‘augmented reality’-ruimte die ongekend is. Hoewel de wand slechts 10 centimeter dik is, ervaart de kijker meters ruimte. Het 3D-effect wordt ondersteund door geelwitte ledlampen die in de wand zijn opgenomen. De ruimte die hierdoor ontstaat is fysiek en tegelijk poëtisch.


Prijzen[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

 1. Zoveel geld heeft Daan Roosegaarde. Quote Geraadpleegd op 2016-02-22
 2. (nl) Daan Roosegaarde in College Tour. Architectuur.nl Geraadpleegd op 2016-02-22
 3. www.theberlage.nl. www.theberlage.nl Geraadpleegd op 2016-02-28
 4. Eva Koopmans. Daan Roosegaarde. prezi.com Geraadpleegd op 2016-02-28
 5. World Economic Forum Contributors Daan Roosegaarde
 6. CNN Starry Night Bike Path
 7. Regenboog van licht kleurt monumentaal stationsgebouw CS
 8. ​Rotterdam heeft eerste Smog Free Tower. Architectenweb Geraadpleegd op 2016-03-27
 9. Bob Ursem en Daan Roosegaarde schieten een blauw gat in smogwolk. Metronieuws Geraadpleegd op 2016-02-28
 10. (en) Braw, Elisabeth. World's first smog filtering tower goes on tour. The Guardian (2015-09-19) Geraadpleegd op 2016-02-28
 11. , Fijnstofmagneet, een prachtige vinding, Holland Innovative - Visie nr. 11, 2010 of 2011.
 12. www.kunstenaarvanhetjaar.nl. www.kunstenaarvanhetjaar.nl Geraadpleegd op 2016-02-22