Daan Roosegaarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Daan Roosegaarde
1DaanRoosegaarde credit Willem de Kam.jpg
Persoonsgegevens
Volledige naam Daniël Ferdinand Roosegaarde Bisschop[1]
Geboren 24 juli 1979
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Nationaliteit Nederlands
Beroep(en) Kunstenaar
Ontwerper
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Technologische innovatie
Bekende werken Dune
Intimacy
Smart Highway
Van Gogh Fietspad
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Smog Free Project Beijing
1 Smog Free Ring = 1000m3 clean air
Icoon Afsluitdijk - Gates of Light
Windlicht
Van Gogh Cycle Path
Rainbow Station
Sustainable Dance Floor
The interactive artwork Dune 4.0
Lotus 7.0
Engelstalige lezing in 2015 door Daan Roosegaarde bij het World Economic Forum over zijn werk
Video van het interactieve kunstwerk Dune (2006)

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 24 juli 1979) is een Nederlandse kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper.


Biografie[bewerken]

Roosegaarde studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie AKI Enschede. Hij studeerde cum laude af,[2] waarna hij een opleiding volgde aan het voormalige Berlage Instituut[3] in Rotterdam (momenteel onderdeel van de TU Delft).

Roosegaarde staat sinds 2007 aan het hoofd van Studio Roosegaarde,[4] een ontwerpstudio met een vestiging in Nederland en een pop-up studio in Shanghai. Roosegaarde is betrokken bij New Dutch Digital Design, een kunstenaarscollectief dat de grenzen tussen de mens en cyberspace aftast.

Roosegaarde geeft regelmatig lezingen over design, onder meer tijdens de Design Indaba Conference in Kaapstad, TEDxBinnenhof, TEDxEutropolis, World Economic Forum in Davos,[5] Hij treedt op als gast tijdens het tv-programma De Wereld Draait Door en was eenmalig te gast bij de interviewserie Zomergasten in 2013. Op 12 februari 2016 trad Roosegaarde op in het tv-programma College Tour.

Werken[bewerken]

Smog Free Project[bewerken]

In Rotterdam stond de Smog Free Tower, een zeven meter hoge toren die smog uit de lucht filtert als een soort smogstofzuiger'.[6] Deze toren is ontwikkeld in samenwerking met zijn Studio Roosegaarde, ENS, en adviseur Bob Ursem van de TU Delft. Het fijnstof in de lucht wordt gebombardeerd met positief geladen ionen, zodat het een positieve lading krijgt en neerslaat op negatief geladen gaas.[7][8][9] Na een succesvolle pilot in Rotterdam heeft kunstenaar Daan Roosegaarde zijn Smog Free Tower nu onthuld in Beijing. De onthulling is het begin van de Smog Free Tour die hij samen met het Chinese ministerie van Milieubescherming organiseert. De komende maanden zal de toren langs meerdere grote Chinese steden reizen om aandacht te vragen voor het luchtvervuilingsprobleem.[10]

Icoon Afsluitdijk[bewerken]

Rijkswaterstaat versterkt de Afsluitdijk de komende jaren om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen de kracht van het water. Er komen onder meer nieuwe keersluizen en pompen om meer water te kunnen afvoeren, waardoor het grootste gemaal van Europa ontstaat. Rijk en regio hebben deze gelegenheid aangegrepen om ook initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme, natuurontwikkeling en duurzame energie de ruimte te geven. Studio Roosegaarde versterkt de cultuurhistorische waarde van de dijk en maakt nieuwe koppelingen tussen mens en landschap. Voor het project Icoon Afsluitdijk is 13 miljoen euro beschikbaar, betaald door de ministeries van IenM (8 miljoen euro) en OCW (2 miljoen euro) en de partners in de regio, de provincies Friesland en Noord-Holland (3 miljoen euro). Het overgrote deel van de kosten gaat naar de partij(en) die de openbare aanbesteding winnen. Voor de totale versterking van de Afsluitdijk is een budget gereserveerd van 831 miljoen euro, zie rijksoverheid.

Beyond[bewerken]

Door een aanpassing in Vertrekhal 3 ontstond een lange lege wand. Schiphol heeft kunstenaar Daan Roosegaarde benaderd met de vraag om hier een invulling aan te geven. Daan Roosegaarde heeft zich laten inspireren door de oude 17e eeuwse meesters van de schilderkunst, zoals Ruysdael. Met hen deelt hij de fascinatie voor het Nederlandse landschap en de rol van de mens hierin. De meer dan 100 meter lange wolkenwand is wereldwijd de grootste in zijn soort. Roosegaarde werkte samen met experts aan een specialistische druktechniek op lenzen die perspectief en beweging geven wanneer het werk vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. Hierdoor ontstaat een visuele ‘augmented reality’-ruimte die ongekend is. Hoewel de wand slechts 10 centimeter dik is, ervaart de kijker meters ruimte. Het 3D-effect wordt ondersteund door geelwitte ledlampen die in de wand zijn opgenomen. De ruimte die hierdoor ontstaat is fysiek en tegelijk poëtisch.

Van Gogh-Roosegaarde fietspad[bewerken]

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad ligt in Eindhoven, net buiten Nuenen in een gebied dat door Van Gogh in zijn werk is vastgelegd. Het fietspad is voor iedereen vrij toegankelijk. Bezoekers worden in de schemering verrast door licht en kleur, geïnspireerd op het wereldberoemde werk De sterrennacht van Vincent van Gogh. Roosegaarde ontwikkelde samen met Heijmans speciaal voor het fietspad een technologie waarbij het pad verlicht wordt door duizenden fonkelende steentjes. Hierdoor ontstaat een spel van licht en poëzie. Roosegaarde: "Ik wil een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving, dat is waar techno-poëzie voor mij voor staat". [11]

Waterlicht[bewerken]

'Waterlicht' toont als het ware het DNA van Nederland, en laat zien hoe ons land eruit zou zien zonder dijken. Doordat Nederland voor een groot deel kunstmatig aan het water is onttrokken, is het land eigenlijk één groot kunstwerk. Het bewustzijn van de kracht en de constante dreiging van het water is fundamenteel. Waterlicht maakt het kunstwerk van ons land zichtbaar en laat de bezoeker ervaren hoe diep wij onder water leven.

Windlicht[bewerken]

Windmolens leveren groene energie, maar toch wil niet iedereen ze in de achtertuin. Om mensen anders naar deze energieleveranciers te laten kijken, is een Zeeuws windmolenpark tijdelijk op bijzondere wijze in het licht gezet. Het kunstwerk Windlicht van Daan Roosegaarde is bedoeld als ‘een verbindende link tussen Nederlanders en de schoonheid van ons nieuwe landschap’. [12] Speciale software en trackingtechnologie detecteren de windmolenwieken die met 280 kilometer per uur draaien. Groene lijnen van licht worden gekoppeld aan deze wieken. Hierdoor ontstaat een spel van licht dat altijd anders is en meditatief wordt.

Lotus[bewerken]

Wanneer de Lotus Dome (2012) de warmte van een bezoeker voelt komt de Dome tot leven. Honderden aluminium bloemen openen hun blaadjes, een diep basgeluid vult de ruimte en het licht reflecteert de lotusbloemen op de muren. Techno Poezië, noemt Roosegaarde dit. De slimme Lotus folie is ontworpen door Studio Roosegaarde en zijn ontwerpers en bestaat uit verschillende lagen Mylar (soort polyester) wat de blaadjes open en dicht vouwt wanneer het in contact komt met licht en warmte.

Dune[bewerken]

Een van de bekendste werken van Roosegaarde is Dune uit 2006, een interactief korenveldlandschap dat uit honderden led-lampen bestaat die reageren op aanraken en geluid. De installatie stond onder meer in Tate Modern in Londen, in het Stedelijk Museum Amsterdam, in de Maastunnel voor voetgangers in Rotterdam, in Tokio en Hongkong. Als onderdeel van zijn modeproject Intimacy ontwierp hij onder meer jurken die transparant worden als het hart van de draagster sneller gaat slaan.

Smart Highway[bewerken]

Ook voerde hij projecten uit in samenwerking met aannemer Heijmans: Smart Highway, interactieve snelwegen en het Van Gogh Fietspad in Eindhoven, een fietspad dat licht geeft en dat is geïnspireerd op het schilderij De sterrennacht van Van Gogh.[13]

Rainbow Station[bewerken]

Een werk uit 2014 is Rainbow Station, een regenboog die iedere avond na zonsondergang enkele minuten te zien was op de oostelijke glazen gevel van een van de stationskappen van station Amsterdam Centraal.[14]

Sustainable Dance Floor[bewerken]

De dansvloer genereert energie via de dansende menigte. Deze energie wordt omgezet in elektriciteit voor bijvoorbeeld de belichting van de club. Op dit moment werkt Roosegaarde in samenwerking met Heijmans Infrastructuur aan de realisatie van de Smart Highway. Met dit partnerschap ziet Roosegaarde zijn visie op vernieuwing realiteit worden. Innovatie vindt volgens hem plaats wanneer partijen uit verschillende werkvelden hun krachten bundelen.[15]

Intimacy[bewerken]

Intimacy van de kunstenaar Daan Roosegaarde verbindt de werelden van mode, wearables en technologie. Het onderzoekt de relatie tussen technologie en intimiteit in onze technologische wereld. Het project bestaat uit een kledingstuk van hightech materiaal dat transparant kan worden. De afstand tussen personen bepaalt de gradatie van doorschijnendheid. Deze e-fashion verandert het lichaam van de drager in een soort tangible interface, die de mate van intimiteit in sociale interactie zichtbaar maakt.[16]

Prijzen[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]