Vlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Vlogger, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Vlogger Enzo Knol

Vlog (een afkorting voor video weblog) is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog (afkorting voor weblog), waarbij de inhoud voornamelijk tekst is. Iemand die een vlog maakt wordt een vlogger of vlogster genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Vloggen is begonnen in New York City omstreeks 2002 met experimentele vlogs. In de herfst van 2004 publiceerde The New York Times een artikel over vloggen. In 2002 begon de Nederlandse filmmaker Luuk Bouwman met zijn vlog tropisms.org. In 2004 noemde The Guardian hem de ‘vaandeldrager van de nieuwste internet trend: vloggen’. Eind 2007 introduceerde Mefeedia als eerste een aggregator met vlog-adresboek. In januari 2005 werd de eerste videoblogconferentie gehouden in New York en introduceerde FireAnt de eerste desktop-aggregator. In februari van dat jaar werd Freevlog opgericht, dat vervolgens een stapsgewijze instructie verspreidde over het gratis opzetten van videoblogs. De Yahoo Vlogging Group telde midden 2005 1000 leden. In november 2006 besteedde de Nederlandse televisiezender RTL 4 aandacht aan het vloggen in een nieuwsuitzending. Op dat moment waren er in Nederland veertien vloggers. Dutchvlog.nl werd opgericht met als doel het bundelen van krachten en het verspreiden van het vloggen in Nederland.

Het "vloggen" is in opmars geraakt sinds het door de toenemende snelheid van computers en internet mogelijk is om videobestanden te verspreiden via internet. Een vlog wordt meestal vergezeld door tekst, afbeeldingen en metadata om de context van het filmfragment verder te verduidelijken en kan, in zijn zuiverste vorm, goed worden vergeleken met een persoonlijk journaal met video als het belangrijkste medium. De auditieve vorm van een vlog is een podcast.

In de praktijk[bewerken]

Een vlog is een van de genres van filmpjes op sites als YouTube. Veel vloggers zijn jongeren tussen 11 en 27 jaar.

Theaumes[bewerken]

Een van Nederlands eerste grote vloggers was Theaumes. Hij vlogt nu op het YouTubekanaal Stellig.

Enzo Knol[bewerken]

Een van de bekendste en meest succesvolle Nederlandse vloggers is Enzo Knol. Knol staat geregistreerd op YouTube sinds 8 augustus 2011. Hij plaatst elke dag een vlog over zijn dagelijkse activiteiten.

Hoodvlogs[bewerken]

Ismail Ilgun begon in de wijk Poelenburg in Zaandam de Hoodvlogs die vanaf het begin veel kijkers trekken. Enkele maanden na zijn start en na veel rumoer in de media, tekende hij een contract met het label Top Notch om nieuwe concepten te ontwikkelen.