Vlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vlog (een afkorting voor video weblog) is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog (afkorting voor weblog), waarbij de inhoud voornamelijk tekst is.

Het "vloggen" is in opmars geraakt sinds het door de toenemende snelheid van computers en internet mogelijk is om videobestanden te verspreiden via internet. Een vlog wordt meestal vergezeld door tekst, afbeeldingen en metadata om de context van het filmfragment verder te verduidelijken en kan, in zijn zuiverste vorm, goed worden vergeleken met een persoonlijk journaal met video als het belangrijkste medium. Met de mogelijkheden geboden door RSS Syndication (distributie) en het creëren van aggregatorsoftware – zogenaamde RSS-lezers – begint de vlog hetzelfde traject te volgen als de audioblog, die zich nu tot podcast heeft ontwikkeld.

Via RSS-lezers zoals FireAnt en Mefedia is het mogelijk om op grote schaal rich media en video te distribueren en zodoende de grote, gevestigde mainstream medianetwerken te omzeilen.

Geschiedenis[bewerken]

Vloggen is begonnen in New York City omstreeks 2002 met experimentele vlogs.

In de herfst van 2004 publiceerde The New York Times een artikel over vloggen. Eind 2007 introduceerde Mefeedia als eerste een aggregator met vlog-adresboek. In januari 2005 werd de eerste videoblogconferentie gehouden in New York en introduceerde FireAnt de eerste desktop-aggregator. In februari van dat jaar werd Freevlog opgericht, dat vervolgens een stapsgewijze instructie verspreidde over het gratis opzetten van videoblogs. De Yahoo Vlogging Group telde midden 2005 1000 leden. In november 2006 besteedde de Nederlandse televisiezender RTL 4 aandacht aan het vloggen in een nieuwsuitzending. Op dat moment waren er in Nederland veertien vloggers. Dutchvlog.nl werd opgericht met als doel het bundelen van krachten en het verspreiden van het vloggen in Nederland. Veel vloggers zijn jongeren tussen 11 en 27 jaar.