Vlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlogger Enzo Knol

Vlog (een afkorting voor video weblog) is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog (afkorting voor weblog), waarbij de inhoud voornamelijk tekst is.

Wat is vloggen[bewerken]

Het "vloggen" is in opmars geraakt sinds het door de toenemende snelheid van computers en internet mogelijk is om videobestanden te verspreiden via internet. Een vlog wordt meestal vergezeld door tekst, afbeeldingen en metadata om de context van het filmfragment verder te verduidelijken en kan, in zijn zuiverste vorm, goed worden vergeleken met een persoonlijk journaal met video als het belangrijkste medium. De auditieve vorm van een vlog is een podcast.

In de praktijk[bewerken]

Vloggers zijn in groten getale terug te vinden op sites als YouTube. De onderwerpen zijn doorgaans gericht op humor, mode, koken of alledaagse onderwerpen. Veel vloggers zijn jongeren tussen 11 en 27 jaar.

Theaumes[bewerken]

Een van Nederlands eerste grote vloggers was Theaumes die met zijn parodie van 12 april 2010 van de hit Baby van Justin Bieber een internet hit scoorde in Nederland.

Enzo Knol[bewerken]

Een van de bekendste en meest succesvolle Nederlandse vloggers is Enzo Knol. Enzo staat geregistreerd op YouTube sinds 8 augustus 2011. Enzo Knol plaatst tweemaal daags een vlog, een met een willekeurig onderwerp, de tweede is een gamevlog.

PewDiePie[bewerken]

De beste betaalde vlogger van YouTube is PewDiePie die dankzij zijn enorme succes leeft van de reclame-inkomsten van zijn gamevlogs. Pewdepie laat met zijn kijkcijfers op zijn YouTube kanaal zelfs artiesten als Justin Bieber achter zich.

Geschiedenis[bewerken]

Vloggen is begonnen in New York City omstreeks 2002 met experimentele vlogs.

In de herfst van 2004 publiceerde The New York Times een artikel over vloggen. Eind 2007 introduceerde Mefeedia als eerste een aggregator met vlog-adresboek. In januari 2005 werd de eerste videoblogconferentie gehouden in New York en introduceerde FireAnt de eerste desktop-aggregator. In februari van dat jaar werd Freevlog opgericht, dat vervolgens een stapsgewijze instructie verspreidde over het gratis opzetten van videoblogs. De Yahoo Vlogging Group telde midden 2005 1000 leden. In november 2006 besteedde de Nederlandse televisiezender RTL 4 aandacht aan het vloggen in een nieuwsuitzending. Op dat moment waren er in Nederland veertien vloggers. Dutchvlog.nl werd opgericht met als doel het bundelen van krachten en het verspreiden van het vloggen in Nederland.