Kornhorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kornhorn
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Kornhorn (Groningen)
Kornhorn
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Westerkwartier Westerkwartier
Coördinaten 53° 11′ NB, 6° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,49[1] km²
- land 0,49[1] km²
- water 0[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
490[1]
(1.000 inw./km²)
Woningvoorraad 222 woningen[1]
Overig
Postcode 9864
Woonplaatscode 2176
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kornhorn is een dorp in de gemeente Westerkwartier, gelegen in de provincie Groningen in Nederland. Kornhorn telt zo’n 490 inwoners (2023).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kornhorn (eerder ook wel Curringehorne) was vroeger een van de vijf kluften van Doezum. De buurtschap had van alle Doezumer kluften de minste rechten (namelijk drie, vallende op: (Wester) Camminga-stede, Landersma-stede en Gelders-stede) en bestond eeuwenlang waarschijnlijk uit een verzameling van enkele boerderijen. Hieronder vielen dan in ieder geval de drie voorgenoemde edele heerden. Later, grofweg vanaf de 19e eeuw, is de buurtschap gaan groeien en daardoor steeds meer op een zelfstandig dorp gaan lijken. Per 1 januari 1930 werd het dorp als zelfstandig beschouwd en viel het niet langer als gehucht onder de jurisprudentie van Doezum.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

In Kornhorn is basisschool 'De Groene Borg' gevestigd. Deze samenwerkingsschool is in 2014 ontstaan door de fusie van obs 'Het Middelpunt' uit Noordwijk met cbs 'Maranatha' uit Kornhorn. Vele faciliteiten zijn ondergebracht in multifunctioneel onderkomen ‘t Hornhuus, zoals een café, sporthal, eetgelegenheid en receptiezaal. In Kornhorn staan drie kerken, waarvan twee in actief gebruik.

In Kornhorn ligt het natuurgebied Curringherveld, een populaire plek voor wandelaars, waar ook vele culturele activiteiten plaatsen.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het Standaardnederlands spreken veel inwoners de streektaal Westerkwartiers of Woudfries, een variant van het Fries.

Er is jaarlijks een feestweek met sport en muziek. Meestal vindt dit plaats in het dorpshuis van Kornhorn.

Bekende (oud-)inwoners Kornhorn[bewerken | brontekst bewerken]