Westerkwartiers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Westerkwartiers (Westerkertiers) is een Gronings dialect dat gesproken wordt in het Westerkwartier.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Van alle varianten van het Gronings lijkt dit dialect het meest op het Fries.

Evenals het Fries bezit het Westerkwartiers geen werkwoorden met wederkerende voornaamwoorden, zoals "zich wassen". Deze worden in het Westerkwartiers vertaald als hom wassen, terwijl in de rest van Groningen zuch wassen of zok wassen gebruikt wordt. Ook het woord voor in is in dit gebied ien, in uitspraak gelijk aan het Friese yn. Het Westerkwartier is namelijk het overgangsgebied van het Gronings naar het Fries.

Door sprekers van het Hoogelandsters wordt het Westerkwartiers ook wel Overdaips genoemd. Dit komt doordat het Westerkwartier over (aan de andere kant van) het Reitdiep ligt. Andersom duiden sprekers van het Westerkwartiers ook sprekers van het Hogelandsters daarom ook wel zelf als Overdaipsen aan.

Op sommige taalkaarten wordt het Westerkwartierse taalgebied aangeduid als Kollumerlands en vaak wordt ook gezien als een apart dialect. De reden dat dit dialect anders benoemd wordt, is het feit dat het ook buiten het Westerkwartier/Groningen wordt gesproken, namelijk in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. Ook wordt het weleens verward met het Kollumerpompsters, dat ook in de gemeente gesproken wordt (Kollumerpomp), maar als een apart dialect wordt onderscheiden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]