Nieuw-Roden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuw-Roden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuw-Roden
Nieuw-Roden
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Noordenveld Noordenveld
Coördinaten 53° 8′ NB, 6° 24′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2008) 1318
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuw-Roden (Drents: Nij-Roon) is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Noordenveld, met 1318 inwoners (1 januari 2008).

Geschiedenis[bewerken]

Als eerste was er een school en rond die school ontstond een dorp. Dit is een merkwaardig begin voor een woonplaats, want meestal is er eerst een dorp en komt er later een school. Op de woeste heidegronden, waar hier en daar een plaggenhut stond, werd in de eerste jaren van de twintigste eeuw een school gebouwd. Tot in de jaren 90 stond ook in Nieuw Roden een originele Plaggenhut, in de buurt van het hertekamp, waarbij het publiek een kijkje kon nemen in de oude tijd. Deze is afgebrand en hiermee is een stukje geschiedenis voor altijd verloren. De ontstaansgeschiedenis van Nieuw-Roden is een bitter verhaal van hard werken en barre leefomstandigheden. Een foto van de bezembindsters staat symbool voor deze ontstaansgeschiedenis; met hun blote voeten, eeltige handen en verweerde maar vastberaden gezichten vormen zij een icoon van Nieuw-Roden. Veel mannen namen aan het eind van de week, met het geld waar ze zo hard voor hadden gewerkt, hun toevlucht tot de alcohol. Zo probeerden ze even te ontsnappen aan het barre bestaan. Bovendien waren veel mannen van huis om te werken, anderen waren gestorven. De vrouwen stonden er dan alleen voor en zij maakten dat zij en hun kroost konden bestaan. "Bessems binden" was voor hen een belangrijke bron van inkomsten. Sindsdien is er in honderd jaar vanzelfsprekend veel gebeurd: er kwamen huizen en winkels, er kwam elektriciteit en waterleiding, er vormde zich een dorpsgemeenschap, met een café, een kerk en een dorpshuis. De bewoners richtten verenigingen op en organiseerden festiviteiten. Nieuw-Roden groeide uit tot een bloeiend dorp.

Ligging[bewerken]

Het dorp ligt ten westen van Roden en is door nieuwbouwwijken van Roden-West volledig tegen het dorp aangegroeid. Nieuw-Roden was oorspronkelijk een uitbreidingsplan van Roden, waar in 1937 de eerste bewoners zich vestigden. Toentertijd lag de grens tussen Roden en nieuw Roden bij de Woldzoom (zoals de naam ook aangeeft)In de afgelopen decennia zijn de tussenliggende weilanden (toen nog Nieuw-Roden) ingeruild voor nieuwbouwwijken, onder de plaatsnaam Roden De adressen in het dorp hebben nog steeds als plaatsnaam Nieuw-Roden, De nieuwe adressen die aangesloten zijn op bestaande straten richting de nieuwbouwwijken vallen onder Roden.

Voorzieningen[bewerken]

Bezienswaardig is de voormalig Nederlands Hervormde kerk, deze is privébezit en herbergt een zangkoor. Achter de kerk zie je nog een pleintje met een waterput. Het dorp heeft een openbare basisschool, enkele sportvelden, een supermarkt en een klein winkelcentrum. Ook is er een aantal sportverenigingen, waaronder voetbalclub VV Nieuw Roden. Sinds 1999 bezit het dorp een klein privé-museum, dat voornamelijk eigentijdse kunst toont.

Zie ook[bewerken]