Nieuw-Roden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuw-Roden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuw-Roden
Nieuw-Roden
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Noordenveld Noordenveld
Coördinaten 53° 8′ NB, 6° 24′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2008) 1318
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuw-Roden (Drents: Nij-Roon) is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Noordenveld, met 1318 inwoners (1 januari 2008).

Geschiedenis[bewerken]

Nieuw-Roden is op een merkwaardige manier ontstaan rond een school. Op de woeste heidegronden waar enkele plaggenhutten stonden, werd deze school gebouwd in de twintigste eeuw. Eén plaggenhut stond nog tot in de jaren ’90 nabij het hertenkamp, maar is afgebrand. De ontstaansgeschiedenis van het dorp is een bitter verhaal van hard werken en barre leefomstandigheden. Een foto van de bezembindsters staat symbool voor deze ontstaansgeschiedenis: met blote voeten, eeltige handen en verweerde maar vastberaden gezichten vormen zij een icoon voor Nieuw-Roden. Veel mannen namen aan het eind van de week hun toevlucht tot de alcohol en probeerden zo te ontsnappen aan het barre bestaan. Omdat veel mannen van huis waren om te werken en andere waren gestorven stonden de vrouwen er vaak alleen voor. "Bessems binden" was een belangrijke bron van inkomsten om zichzelf en hun kinderen te kunnen voeden. In honderd jaar tijd is er veel veranderd, er kwamen huizen en winkels, elektriciteit en stromend water en er vormde zich een dorpsgemeenschap, met een café, kerk en dorpshuis. De bewoners richtten verenigingen op en organiseerden festiviteiten. Zo groeide Nieuw-Roden uiteindelijk uit tot een bloeiend dorp.

Ligging[bewerken]

Het dorp ligt ten westen van Roden, dat door nieuwbouwwijken volledig tegen Nieuw-Roden is aangegroeid. Nieuw-Roden was oorspronkelijk een uitbreidingsplan van Roden, waar in 1937 de eerste bewoners vestigden. De grens tussen de dorpen lag toen der tijd bij de Woldzoom. Door de nieuwbouwwijken verdwenen de tussenliggende weilanden en werd de woonplaats Roden uitgebreid. In het oorspronkelijke dorp hebben de adressen nog de plaatsnaam Nieuw-Roden, in de nieuwbouwwijken hebben de adressen de plaatsnaam Roden.

Voorzieningen[bewerken]

Bezienswaardig is de voormalige Nederlands Hervormde kerk. De kerk is privébezit en herbergt een zangkoor. Achter de kerk is nog een pleintje met een waterput aanwezig. Verder heeft het dorp een openbare basisschool, enkele sportvelden, een supermarkt, een klein winkelcentrum en een in 1999 geopend klein museum met eigentijdse kunst. Enkele sportverenigingen komen uit het dorp, waaronder voetbalclub VV Nieuw Roden.

Zie ook[bewerken]