Huis ter Heide (Drenthe)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huis ter Heide
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Huis ter Heide (Drenthe)
Huis ter Heide (Drenthe)
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Noordenveld Noordenveld
Coördinaten 53° 1′ NB, 6° 29′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2006) 124
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Huis ter Heide is een gehucht in de gemeente Noordenveld, provincie Drenthe (Nederland). Het ligt tussen Assen en Norg in.

Historie[bewerken]

In Huis ter Heide stond oorspronkelijk één huis, 'Huis ter Heide' geheten. Deze woning staat nabij de kruising van de Asserstraat/Kolonievaart/Norgervaart. Op dit punt kan men richting Assen, Norg of Veenhuizen.

Aan de Norgervaart, even verderop, staan enkele woningen die tezamen de buurtschap Norgervaart vormen. Huis ter Heide en een deel van de buurtschap Norgervaart werden samengevoegd wat betreft adressering van de bewoners onder de naam Huis ter Heide.

In 1945 landden in de bossen bij Huis ter Heide Canadese en Franse parachutisten, die uiteindelijk medeverantwoordelijk waren voor de bevrijding van de noordelijke helft van Drenthe. Dit gebeurde onder de naam Operatie Amherst.

De bewoners van de Norgervaart hadden tot enkele jaren terug een vrij uitzicht in oostelijke richting. Door de bouw van de wijk Kloosterveen in Assen is dit uitzicht zo goed als geheel verdwenen. Ter compensatie heeft de gemeente Assen een bos laten aanleggen (Willemsveen) tussen de woonwijk en de vaart, om een natuurlijke indruk te laten voortbestaan.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]