Peize

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peize
Paais
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Peize Wapen van Peize
(Details) (Details)
Peize (Drenthe)
Peize
Situering
Provincie Drenthe
Gemeente Noordenveld
Coördinaten 53° 8′ 52″ NB, 6° 29′ 46″ OL
Algemeen
Inwoners (2021-01-01) 5.525[1]
Overig
Postcode 9320, 9321
Netnummer 050
Woonplaatscode 1646
Foto's
Voormalig gemeentehuis (2013)
Voormalig gemeentehuis (2013)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Peize (Drents: Paais, Paeiz of Peis; Gronings: Paais. Een verband met het woord Pais, afgeleid van het Franse woord voor vrede) is een esdorp[2] in de gemeente Noordenveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het is gelegen ten noordoosten van Roden, ongeveer tien kilometer ten zuiden van de stad Groningen.

Peize telde in 2021 ruim 5.525 inwoners.[1] Onder Peize vallen ook Peizermade, Peizerwold, De Pol, De Streek, Boerlaan en Altena. Tot 1 januari 1998 was Peize een zelfstandige gemeente. Na de gemeentelijke herindeling van Drenthe maakt het deel uit van de gemeente Noordenveld. Sinds het einde van de twintigste eeuw is Peize een forensendorp met sterke oriëntatie op de stad Groningen.

Hopteelt[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger was het een typisch Drents boerendorp met voornamelijk gemengde bedrijven. In de zestiende en zeventiende eeuw stond het dorp bekend om de uitgebreide teelt van hop, vooral gebruikt voor de bierbereiding in de stad Groningen. De hopbel was het beeldmerk in het gemeentewapen. De naam hop komt thans nog veel voor in allerlei naamgevingen zoals Hoppekampweg, vereniging De Hopruiters, bejaardencentrum De Hoprank en weekblad De Hopbel.

Ter lering en vermaak is door een groep vrijwilligers een aantal zogenaamde hopkuilen ingericht. Een hopkuil is een omwald perkje ter grootte van een vierkante meter waarbinnen een aantal hopplanten tegen hoge palen of staken omhoog groeit. Dit 'levend museum' is gelegen aan het fietspad uitkomend op de Hoppekampweg en toont de klassieke hopteelt.

Om een beeld te geven van de omvang van de hopteelt in Peize en omliggende dorpen: uit grondschattingsregisters van 1650 blijkt dat 54% van alle hopteelt in Noord Drenthe plaatsvond in Peize. Iedere landbouwer in Peize nam deel aan de hopteelt, vier van hen deden niets anders. Het gemiddeld aantal hopkuilen per teler bedroeg 1043. In de eerste helft van de negentiende eeuw blijkt de hopteelt vrijwel volledig te zijn verdwenen.

Nieuwe plaatsnaamborden[bewerken | brontekst bewerken]

Peize kent sinds 2020 nieuwe plaatsnaamborden, met onder de naam Peize, ook de Drents/Groningse uitspraak Paais. Tea Nijnuis, een dorpsbewoner en taolschulte van het Huus van de Taol, besloot wethouder Alex Wekema een e-mail te sturen nadat Nieuw Roden in 2018 ook als Nei-Roon op de borden verscheen. Omdat hier meer voor nodig was dan alleen een e-mail, zocht Nijnuis aansluiting voor haar idee. Dorpsbelangen Peize steunde dit plan. Tegelijkertijd zamelde Bart Winsingh, een dorpsgenoot, handtekeningen in voor het Drentse plaatsnaambord via Facebook. De twee hadden elkaar gesproken en al vrij snel werd duidelijk dat ze dit samen wilden aanpakken, dus sloegen ze de handen ineen en zamelden in korte tijd ruim 400 handtekeningen in, zowel via internet als allerlei markten en andere gelegenheden.

Het eerste nieuwe plaatsnaambord is begin januari geplaatst op de Esweg in Peize. Later volgden de rest van de borden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sport en recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het openluchtzwembad in Peize is in de zestiger jaren gebouwd en wordt sinds 1988 door een groep vrijwilligers in stand gehouden. De plaatselijke voetbalclubs is VV Peize. Het dorp kent ook een sauna.

Bekende Nederlanders geboren of wonende in Peize[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Peize van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.