Frieschepalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frieschepalen
Fryske Peallen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Frieschepalen Wapen van Frieschepalen
Details Details
Frieschepalen (Friesland (hoofdbetekenis))
Frieschepalen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Opsterland Opsterland
Coördinaten 53° 6′ NB, 6° 12′ OL
Algemeen
Inwoners (2019) 1.016
Foto's
Fryske Peallen
Fryske Peallen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Frieschepalen (Fries: Fryske Peallen) is een dorp in de gemeente Opsterland. in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp telde op 1 januari 2019 1016 inwoners.[1]

Het ligt in het noordoosten van Opsterland, tegen de grens met de provincie Groningen en de dorpen Siegerswoude en Ureterp. Het dorp is gelegen aan de doorgaande weg van Bakkeveen naar de snelweg A7 van Heerenveen naar Groningen.

Frieschepalen is in de 18e eeuw als ontginningsdorp ontstaan in het hoge veengebied. Tot 1953 maakte het deel uit van het dorpsgebied van Siegerswoude.

Voorzieningen[bewerken]

In Frieschepalen zijn enkele kleine winkeltjes en diverse autohandelaren. De inwoners zijn voor de meeste inkopen aangewezen op Ureterp, Marum, Bakkeveen, De Wilp en het iets verder gelegen Drachten.

Het dorp heeft enkele sportverenigingen, zoals een rijvereniging, een voetbalclub (sv RWF). Het dorp heeft een multifunctioneel centrum, genaamd De Dobber. In de periode 2011-2013 werd het dorpshuis samen met de beide scholen en de peuterspeelzaal ondergebracht in één gebouw. Deze nieuwe brede school heet 't Byntwurk. Verder is er nog een toneelvereniging die Nij Libben heet en een brassband, genaamd de Sjofaar.

Jaarlijks wordt te Frieschepalen het Crossed Guitars Festival gehouden, het trekt bezoekers uit onder meer Engeland, Frankrijk, België en Duitsland.

Kerkelijk[bewerken]

Frieschepalen heeft een Gereformeerde Kerk, die bij de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland besloot zich met enkele andere bezwaarde Gereformeerde Kerken te verenigen in de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland, en ook een Gereformeerd-vrijgemaakte Kerk met ongeveer 400 leden.

Geschiedenis[bewerken]

De herbouwde schans

Frieschepalen had ooit een schans, en was onderdeel van de Friese waterlinie die bij de Zuiderzee begon en hier eindigde. De schans is, net als de Zwartendijksterschans en de Breebergschans, in 1593 in opdracht van Friese stadhouder Willem Lodewijk gebouwd om Friesland te beschermen tegen Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De schans was echter niet bewapend of bemand; er woonden enkel huislieden, die vluchtten zodra de Spanjaarden kwamen. De Spanjaarden hebben een tijdje hun intrek in de schans gehad maar zijn vertrokken toen de vijand verslagen was. De schans is één keer weer gebruikt, tijdens het Rampjaar 1672 tegen de binnenvallende Bisschopdommen van Münster en Keulen, maar naar verluidt was de schans verlaten en is er verder niet gevochten. In 2014 is een gedeelte van de schans weer opgebouwd en in ere hersteld.[2]

Sport[bewerken]

Bekende inwoners[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Lijn van vervoerder Arriva:

Lijn van vervoerder Qbuzz: