Nij Beets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nij Beets
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Nij Beets Wapen van Nij Beets
Details Details
Nij Beets (Friesland (hoofdbetekenis))
Nij Beets
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Opsterland Opsterland
Coördinaten 53° 4′ NB, 6° 0′ OL
Algemeen
Inwoners (2019) 1.680
Overig
Postcode 9245
Foto's
It Damshûs
It Damshûs
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Nij Beets is een dorp in de gemeente Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ongeveer 12 kilometer ten zuidwesten van Drachten. Het dorp telde in 2019 1680 inwoners.[1]

Door het dorp loopt het Polderhoofdkanaal.

Geschiedenis[bewerken]

Nij Beets is gesticht in 1863 door veenarbeiders. Deze kwamen rond 1860 naar Nij Beets om het veen van de veenbazen af te graven en er turf van te maken. Officieel zijn deze mensen in Beets gaan wonen.

De veenarbeiders verdienden bijna niets en moesten wonen in houten hutten die ze vaak zelf moesten maken. Ook boten waarmee eerder turf vervoerd was, maar die daarvoor niet meer bruikbaar waren, werden voor bewoning geschikt gemaakt. In de 19e eeuw komt het Beets in de polder, zoals de versnipperd bewoonde omgeving ook wel werd aangeduid, een aantal keren in opspraak. Er vinden meerdere veenopstanden plaats. In de eerste helft van de 19e eeuw groeien twee woonkernen van het dorp aan elkaar vast.

Ongeveer rond de eeuwwisseling werd de nieuwe kern in de volksmond aangeduid als Nieuw Beets omdat de PTT deze naam gehanteerde. Die situatie blijft, ook wanneer op 1 augustus 1925 Beets (Oud Beets), opgaat in Beetsterzwaag. Naar aanleiding van een verzoek van Plaatselijk Belang komt de naam van het nieuwe Beets op de politieke agenda. Het is een gevoelige kwestie. Met 13 stemmen vóór en 4 tegen koos de gemeenteraad van Opsterland voor de naam Nij Beets. De door Plaatselijk Belang gewenste naam Nieuw Beets haalt het niet.

Museum[bewerken]

In Nij Beets staat het openluchtmuseum It Damshûs, dat is gewijd aan de geschiedenis van de veenderij. De naam van het museum is ontleend aan het veenarbeidershuisje dat er naar is overgebracht en dat eigendom was van een familie Dam. Op het terrein van het museum staat de Tjasker Nij Beets.

Sport[bewerken]

Nij Beets heeft een voetbalvereniging, VV Blue Boys.

Onderwijs[bewerken]

Nij Beets heeft twee basisscholen die naast elkaar liggen, een openbare genaamd De Jasker en een christelijke genaamd De Arke.

Openbaar vervoer[bewerken]

Geboren in Nij Beets[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]