Derek de Lint

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Derek de Lint
Derek-de-lint-1340646708.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Dick Hein (Derek) de Lint
Geboren 17 juli 1950
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
De Lint in Kort Amerikaans (1979)

Derek de Lint (Den Haag, 17 juli 1950) is een Nederlands acteur.

De Lint werd bekend bij het grote publiek door zijn rol in Soldaat van Oranje (1977), van Paul Verhoeven. De film werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film.

Belangrijk is ook zijn rol als de volwassen Anton Steenwijk in het met de Oscar voor Beste Buitenlandse Film bekroonde De aanslag.

De Lint bouwde een imposante internationale loopbaan op. Zo speelde hij onder andere in de speelfilms The Unbearable Lightness of Being, Mascara en Stealing Heaven.

Ook speelde De Lint vier seizoenen lang de hoofdrol in de tv-serie Poltergeist: The Legacy en was hij te zien in tv-series als The L Word, Into The West, NCIS, Alias, NYPD Blue, China Beach en Silent Witness.

Net als in de serie, Gooische Vrouwen, speelde De Lint ook de rol van Dr. Rossi in de gelijknamige speelfilm, die met ruim 1,9 miljoen bezoekers uitgroeide tot een van de meest succesvolle Nederlandse films ooit gemaakt. In de 3D-film Nova Zembla speelde De Lint de rol van Willem Barentsz.

In het voorjaar van 2012 was De Lint op televisie te zien in het tweede seizoen van de drama-serie Bloedverwanten. In de zomer van dat jaar speelde hij de schoonvader van Najib Amhali in de romantische komedie: Valentino. In 2014 keerde hij terug in het derde seizoen van "Bloedverwanten" en is tevens gaan spelen in een speelfim over Michiel de Ruyter.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]