Silent Witness

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Silent Witness
Genre Detective/politieserie
Speelduur 120 minuten
Bedenker Nigel McCrery
Hoofdrollen Amanda Burton (1996-2004)
Emilia Fox (2004-heden)
William Gaminara (2002-2013)
Tom Ward (2002-2013)
David Caves (2013-heden)
Land van oorsprong Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Locatie Londen
Uitzendingen
Start 21 februari 1996
Einde n.v.t.
Afleveringen 86 (Lijst van afleveringen)
Seizoenen 20
Netwerk of omroep Vlag van Verenigd Koninkrijk BBC
Vlag van Nederland KRO
Vlag van België Canvas
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Silent Witness is een Britse detective/politieserie gemaakt door de BBC, oorspronkelijk gebaseerd op de boeken van Nigel McCrery. De serie werd voor het eerst uitgezonden in 1996 en wordt nog steeds gemaakt. In Nederland wordt de serie uitgezonden door de KRO, in Vlaanderen op Canvas.

In de eerste zeven seizoenen staan de activiteiten van de vrouwelijke patholoog-anatome Sam Ryan, gespeeld door de Noord-Ierse Amanda Burton, centraal. In 2004 verliet Amanda Burton de serie. Twee van haar collega’s sinds een paar jaar, Harry Cunningham (Tom Ward) en Leo Dalton (William Gaminara), werden toen de centrale personages en er werd een nieuw personage toegevoegd: Nikki Alexander (Emilia Fox). Na seizoen 15 vertrok het personage Harry Cunningham zogezegd naar de Verenigde Staten en werd opgevolgd of vervangen door Jack Hodgson, een rol van de Noord-Ier David Caves. In de laatste aflevering van dat 16e seizoen kwam Leo Dalton om bij een bomexplosie in Afghanistan, zodat hij in het daaropvolgende seizoen ook vervangen moest worden.

Er werden in het begin zes tot acht afleveringen per seizoen gemaakt, maar nu al jarenlang vier of vijf, en de verhalen zijn tweedelig. BBC One zendt gewoonlijk op zondag deel één en de daarop volgende maandag deel twee uit. Nederland zond deze twee delen de eerste jaren telkens met een interval van één week uit, en dat op woensdag, maar nadien ook telkens in één deel. In België wordt de serie om de zoveel tijd op een zaterdag uitgezonden, waarbij de twee delen onmiddellijk na elkaar worden vertoond.

Verhaallijn[bewerken]

Politie en Openbaar Ministerie roepen bij hun onderzoeken regelmatig de hulp in van het forensisch laboratorium. Daar worden lijken ontleed en geanalyseerd om de ware toedracht van een mogelijk delict te achterhalen.

Seizoen 1 t/m 7[bewerken]

Hierin is de forensisch patholoog Sam Ryan, een rol van de actrice Amanda Burton. In de eerste drie seizoenen speelt de serie zich af in Cambridge. Daarna is Sam Ryan werkzaam in Londen. Ze heeft het geschopt tot "Professor of Forensic Pathology" aan de universiteit aldaar. Haar reputatie is haar vooruitgesneld en ze wordt veel gevraagd door zowel aanklagers als verdedigers. Bij haar werk krijgt Sam ondersteuning van haar collega's. Onderling zijn ze het echter wel niet altijd eens over de ware toedracht van een misdrijf.

Vanaf seizoen 8[bewerken]

Nikki Alexander, een rol van Emilia Fox, is forensisch pathologe met een diepgeworteld gevoel voor rechtvaardigheid. In haar hardnekkigheid om de waarheid boven tafel te krijgen beperkt ze haar onderzoek niet tot binnen de muren van het laboratorium. De rechtlijnige en soms gevaarlijke koers die ze vaart, brengt haar regelmatig in de problemen, zowel professioneel als privé. Desondanks houdt ze onverminderd vast aan haar eigenzinnige opvattingen over het werk als pathologe-anatoom. Emilia's oog voor detail brengt meer dan eens verrassend nieuw bewijsmateriaal aan het licht. Dit zorgt vervolgens voor dramatische wendingen in het politieonderzoek. Niet altijd tot genoegen van de politie-inspecteurs die belast zijn met het onderzoek.

Vaste acteurs[bewerken]

Huidige:

  • Dr. Nikki Alexander (forensisch antropoloog) - Emilia Fox (seizoen 8-heden)
  • Jack Hodgsen - David Caves (seizoen 16-heden)
  • Clarissa Mullery - Liz Carr (seizoen 16-heden)
  • Dr. Thomas Chamberlain - Richard Lintern (seizoen 17-heden)

Voormalige:

  • Dr. Sam Ryan (patholoog-anatoom) - Amanda Burton (seizoen 1-7)
  • Prof. Leo Dalton (patholoog-anatoom) - William Gaminara (seizoen 6-16)
  • Dr. Harry Cunningham (patholoog-anatoom) - Tom Ward (seizoen 6-15)

Doelgroep[bewerken]

Gezien de vaak zeer expliciet getoonde beelden van het anatomisch ontleden van de slachtoffers, is de serie in Nederland beoordeeld als een 16+-serie.

Afleveringen[bewerken]

Zie: Lijst van afleveringen van Silent Witness

Externe link[bewerken]