Valentino (2013)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Valentino
Regie Remy van Heugten
Producent Joost de Vries
Clea de Koning (executive producer)
Scenario Remy van Heugten
Marco van Geffen
Don Duyns[1]
Hoofdrollen Najib Amhali
Elise Schaap
Derek de Lint
Muziek Michelino Bisceglia
Jorrit Kleijnen
Alexander Reumers
Montage Moek de Groot
Stanley Kolk
Cinematografie Mark van Aller
Distributie A-Film
Première 21 maart 2013
Genre Romantische komedie
Speelduur 89 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Valentino is een Nederlandse speelfilm. Het is de eerste film waarin Najib Amhali de hoofdrol speelt.[2]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Dino Valentino is een Marokkaan die zich uitgeeft voor Italiaan en zo een succesvolle baan als Maserati-verkoper heeft verworven; hij concurreert met collega Lammers om promotie tot directeur. Hij is verloofd met Monique, de dochter van zijn baas; ook tegenover haar doet hij of hij Italiaan is.

Zijn vader krijgt een hartaanval; op diens aandringen belooft Valentino zich aan de ramadan te houden, in zijn vaders plaats. Hij houdt een ontmoeting tussen Monique en zijn familie af, omdat de laatste niet weet dat hij zich voordoet als Italiaan. Ook de ondertrouw wil hij uitstellen, omdat uit zijn paspoort zou blijken dat hij Marokkaan is. Door alle perikelen dreigt zijn promotie in het water te vallen, en ook zijn relatie met Monique. Zijn vriend David levert hem na aandringen een vals paspoort, waarna hij in Las Vegas met Monique wil trouwen. Zijn baas komt er echter achter dat hij Marokkaan is en vertelt dat aan zijn dochter. Die is kwaad, maar uiteindelijk komt het goed tussen de twee.

Rolverdeling[bewerken]

Productie[bewerken]

Ontwikkeling[bewerken]

Lemming Film kreeg niet de volledige financiering rond en besloot een grote crowdfunding-campagne te starten. Via de officiële site kon het publiek een bedrag van €10,-, €20,-, €50,-, €100,-, €250,-, €1.000,- en €2.000,- aan de producers doneren.

Acteurs[bewerken]

Lemming Film ging in het voorjaar van 2012 hard op zoek naar de juiste hoofdrollen. Voor de rol van Dino Valentino werd eigenlijk gezocht naar een Marokkaanse acteur van eind de twintig/begin de dertig, maar de producenten kwamen uiteindelijk op Mimoun Oaïssa, Mohammed Chaara en Noah Valentyn. De producenten wilden niet te veel Shouf Shouf Habibi! of Het schnitzelparadijs en besloten verder te zoeken. Uiteindelijk kwamen ze op Najib Amhali die aanvankelijk te oud was, maar wel zo grappig was als Dino Valentino hoort te zijn. De producenten besloten het personage Dino Valentino ouder te maken die naast over zijn afkomst ook over zijn leeftijd liegt. Amhali werd door de producenten zelf benaderd om auditie te komen doen.[2] Kort na het bekendmaken van Amhali's hoofdrol werd Elise Schaap gepresenteerd als Monique, de vriendin van Amhali.[3] Door de sterke chemie tussen Amhali en Schaap tijdens de audities werd Schaap gekozen voor de rol van Monique. Nog in dezelfde week werden ook Derek de Lint als Karel de directeur van een Maserati-dealer en de vader van Monique[4], Mimi Ferrer als Aziza, de zus van Dino Valentino en Nasrdin Dchar als Nourdin, een collega van Dino Valentino.[5]

Voor de laatste twee rollen van David en Nienke werd wat langer de tijd genomen. De producenten konden geen geschikte David vinden. In overleg met Amhali kwamen de ze samen uit op Johnny de Mol, alleen was De Mol tijdens de audities erg druk bezet. De producenten besloten De Mol te vragen zonder überhaupt traditionele audities te houden. De Mol ging samen met Amhali en de producenten een keer om de tafel met een biertje en hebben toen het scenario besproken. Er was meteen een klik en de producenten waren toen meteen overtuigd dat De Mol de rol van David, de beste vriend van Najib, moeiteloos kan spelen.[6][7] Nog voordat de rol van Nienke, de vriendin van David, werd gekozen waren de belangrijke rollen al wel ingevuld. Beppe Costa, Sabri Saad El Hamus, Carola Arons, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Nader Farman en Julliard Frans.[8] Voor de rol van Nienke konden de producenten niet kiezen. De producenten wilden graag een bekende actrice die een goede klik had met De Mol en ook bij hem zou passen. De producenten hadden Lieke van Lexmond, Yolanthe Sneijder-Cabau en Sanne Vogel in gedachten. Van Lexmond was te druk tijdens de opnames, Vogel kon niet in verband met opnames van Verliefd op Ibiza en uiteindelijk werd Sneijder-Cabau als Nienke ingezet.[9] Opmerkelijk is dat Nienke de minst grote hoofdrol is, maar wel het langst heeft geduurd om uit te kiezen.

Opname[bewerken]

De opnames startten eind juli 2012.[10]

Externe link[bewerken]