Wijngaarden (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wijngaarden
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Wijngaarden (Friesland)
Wijngaarden
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Opsterland Opsterland
Coördinaten 52° 59′ NB, 5° 59′ OL
Woonplaats (BAG) Luxwoude/Langezwaag
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Wijngaarden, ook wel De Wijngaarden (Fries: De Wyngaerden), is een buurtschap in de gemeente Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland.

De buurtschap ligt ten oosten van Heerenveen, tussen Luxwoude en Langezwaag. De buurtschap ligt ook verdeeld over deze twee plaatsen. De buurtschap wordt ook wel aangeduid als Grootwijngaarden maar dat is eigenlijk alleen het westelijke deel van de buurtschap.

Wijngaarden bestaat uit de woning aan de Lytse Wyngaerden, De Wyngaerden en Nije Leane. Ook de eerste twee boerderijen aan Alde Laene aan de andere kant van de A7/E22 vallen onder de buurtschap. De Lytse Wyngaerden (Kleinwijngaarden) ligt in een U-bocht aan de Lang'ein. De bewoning aan de Lang'ein wordt daarom soms ook bij Wijngaarden gerekend.

Aan de Lytse Wyngaerden is er het blikmuseum De Wijngaard gevestigd, in een kleine boerderij. In 2021 is deze boerderij afgebrand.

In 1644 werd de plaats vermeld als Wyngaerden. In 1718 werd de plaats verdeeld vermeld als Groot Wyngaarden en Klein Wyngaarden' maar eind 18e eeuw werd de plaats als geheel een schone buurt genoemd. In de 19e eeuw spreekt men zowel van Groot Wijngaarden (1848) als Wyngaarden (1852).

De plaatsnaam duidt mogelijk op een kerkelijke naam maar ook niet uitgesloten wordt dat de plaats vernoemd is naar de familie Van Wijngaarden.

De buurtschap heeft een tijdlang een winterschool gekend. Al in 1688 was er sprake van deze school, toen de schoolmeester Anneus Corneli 15 gulden betaald kreeg voor een jaar. Ook in de 19e eeuw was er sprake van deze winterschool.