Haulerwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Haulerwijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Haulerwijk Wapen van Haulerwijk
Details Details
Haulerwijk
Haulerwijk
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Ooststellingwerf Ooststellingwerf
Coördinaten 53° 4′ NB, 6° 20′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2017) 3.214 (Bron)
Overig
Postcode 8433
Netnummer 0516
Belangrijke verkeersaders N917 N918 N979
Detailkaart
Locatie Haulerwijk in de gemeente Ooststellingwerf
Foto's
Gereformeerde kerk van Haulerwijk
Gereformeerde kerk van Haulerwijk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Haulerwijk (Fries: Haulerwyk, Stellingwerfs: Haulerwiek) is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf in de Nederlandse provincie Friesland vlak bij de grens met Groningen en Drenthe. Het dorp telt 3214 inwoners (1 januari 2017). Het is een van de Friestalige dorpen in Ooststellingwerf, waar voor de rest oorspronkelijk Stellingwerfs wordt gesproken.

Haulerwijk ontstond in 1756 toen de Haulerwijkstervaart (Haulerwiekster Vaort) gegraven werd vanaf de Mandewijk. De Haulerwijkstervaart maakte deel uit van de veencompagnie de Drachtstercompagnie.

Natuur[bewerken]

Rondom Haulerwijk is volop natuur aanwezig, vlak achter Haulerwijk richting Oosterwolde is een groot bos genaamd "het Blauwe Bos" gelegen. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van Haulerwijk de Bakkeveense Duinen, een heide- en bosgebied dat onaangeroerd is door de veenontginning in de 19e eeuw, en dat een voorbeeld is van hoe heel zuidoost Friesland er twee eeuwen geleden uitzag. Vanuit een schaapskooi op de aangrenzende heide van Allardsoog wordt regelmatig de heide door een schaapskudde begraasd. Daarnaast lopen er Exmoorpony's en Schotse hooglanders vrij in het heidegebied rond. Ook is er een park in Haulerwijk aanwezig waar de tennisbaan gelegen is.

Sport[bewerken]

Het dorp telt één voetbalvereniging, SV Haulerwijk. Ook heeft het dorp een tennisvereniging en een eigen zwembad met de naam 'Haulewelle'. Hier worden jaarlijks zwemwedstrijden gehouden. Verder staat er in het dorp een fitnesscentrum in combinatie met een gymzaal. Hier wordt gevolleybald, gekorfbald en gevoetbald. Ook is er een skeelerbaan aanwezig waar 's winters geschaatst kan worden. Haulerwijk kent haar eigen skeelervereniging De Draai en ijsvereniging Nooitgedagt.

Voorzieningen[bewerken]

In Haulerwijk staan 2 supermarkten. Er is een benzinestation en er is een centrale bushalte. Vroeger telde het dorp een groenteboer en een slagerij. Er zijn in Haulerwijk twee basisscholen. CBS De Schalmei en OBS It Twaspan zijn samen onder een dak in multifunctioneel centrum De Samensprong. Ook zijn er een jeugdhonk van Scala ('t Honk), een bibliotheek en een speel-o-theek te vinden. Haulerwijk kent geen discotheek. Er zijn wel verschillende cafés te vinden.

Openbaar vervoer[bewerken]

Het busvervoer wordt verzorgd door Qbuzz en Arriva, met rechtstreekse verbindingen naar de grote plaatsen, waaronder Assen, Groningen, Oosterwolde, Heerenveen en Drachten.

Bijzonderheden[bewerken]

Het dorp heeft een kerkhof met een klokkenstoel. In Oostellingwerf zijn meerdere klokkenstoelen: Appelscha, Donkerbroek, Elsloo, Fochteloo, Nijeberkoop en Oosterwolde. In het dorp zelf bevinden zich 5 kerkgenootschappen.

Geboren in Haulerwijk[bewerken]

Zie ook[bewerken]