Hardegarijp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hardegarijp
Hurdegaryp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hardegarijp (Friesland)
Hardegarijp
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Tietjerksteradeel Tietjerksteradeel
Coördinaten 53° 13′ NB, 5° 56′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
4.995[1]
Overig
Postcode 9254
Netnummer 0511
Woonplaatscode 2449
Belangrijke verkeersaders N355
Detailkaart
Kaart van Hardegarijp
Locatie in de gemeente Tietjerksteradeel
Foto's
De Hofkerk
De Hofkerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hardegarijp (Fries, officieel: Hurdegaryp, [hödəɡa’rip]?) is een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het is gelegen aan de Groningerstraatweg van Leeuwarden naar Groningen (N355) en aan de spoorlijn Groningen - Leeuwarden. Op station Hurdegaryp stoppen twee keer per uur de stoptreinen in beide richtingen.

In 2021 telde het dorp 4.995 inwoners. Sinds 1989 is de officiële naam Hurdegaryp.

Naamsverklaring[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Hardegarijp zou volgens de Encyclopedie van Friesland kunnen betekenen: de harde streek op een smalle landstrook. Het Friese woord voor streek is namelijk gea, en een smalle landstrook is in het Latijn een ripa, of in het Frans een rive. Die landstrook bevond zich aan de huidige Zomerweg ten zuiden van het tegenwoordige dorp. De Zomerweg was een deel van de verbindingsweg tussen Leeuwarden en Groningen.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Hardegarijp is al in de 13e eeuw of eerder ontstaan. Het dorp heeft niet altijd op de plaats gelegen waar de kern tegenwoordig ligt. De "reep met harde grond", bestaande uit zandgrond, ligt ongeveer bij de huidige Zomerweg. Geologisch gezien is goed te verklaren dat men zich hier vestigde. De landerijen rondom Hardegarijp bestaan uit ingeklonken zeeklei. Het dorp zelf lag en ligt iets hoger omdat zand niet inklinkt. Naar verluidt kwamen inwoners van het nabijgelegen dorp Tietjerk zelfs met hun vee naar Hardegarijp als te veel landerijen blank stonden.

Daar waar tegenwoordig het ijsbaancomplex It Koopmans-boskje/Kanovijver is gesitueerd, stond vanaf de 13e eeuw een uit kloostermoppen opgetrokken kerk met zadeldak. De straatnaam Preesterlânswei herinnert nog aan de landerijen behorende bij de kerk uit die tijd. Daarnaast worden er nog kapotte middeleeuwse dakpannen en stenen gevonden op het naastgelegen volkstuinencomplex, waarschijnlijk afkomstig van deze kerk.

Eind veertiende eeuw werd in Hardegarijp de Grovestins gebouwd. Het bouwwerk leek op de Schierstins in Veenwouden, die vandaag de dag nog wel bestaat. De Grovestins werd in 1829 afgebroken na een brand. Tegenwoordig zijn de omtrekken van de gracht nog wel terug te vinden, bij het Hoeksterpaed. Onderstaande link geeft meer informatie over de historie van de Grovestins.

In de loop van de zeventiende en achttiende eeuw verplaatste de dorpskom zich naar het noorden en in 1711 werd een begin gemaakt met de bouw van de tegenwoordige kerk aan de Rijksstraatweg. Een aantal grafzerken uit de oude kerk werden in de toegangsruimte van de nieuwe kerk in de binnenmuur gemetseld.

De bevolking van Hardegarijp was voor het overgrote deel agrarisch gericht. Een aantal statige boerderijen langs de Rijksstraatweg en Zomerweg herinneren hier nog aan. Het dorp heeft echter zijn vooruitgang vooral te danken aan de laagveenderijen eromheen. De naam Burgerveenstervaart herinnert nog aan die tijd van de uitveenderij.

In 1830 werd de Zwarteweg die van 1528 tot 1531 was aangelegd, doorgetrokken als rijksweg naar Groningen. Hardegarijp werd een halteplaats van de postkoets, het officiële dorpswapen is dan ook een koperen posthoorn, op een rood-zwart-rode achtergrond, verticaal gescheiden door twee dunne witte strepen.

In Wandelingen van mijnen oud-oom den opzigter - in 1841 door M. de Haan-Hettema, uitgegeven bij W. Eekhof te Leeuwarden - wordt Hurdegaryp beschreven als: "Een vrij lange streek huizen met kerk in het midden". Lopend over het Slagtepad (de huidige Slachtedyk) constateert de schrijver: "Dit smalle voetpad aan weerskanten door eene sloot afgescheiden van het met poelen en moerassen doorsneden rietveld bood niets ter beschouwing aan."

Hardegarijp en omgeving begin 21ste eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Anno 2018 is Hardegarijp een forenzendorp met veel nieuwbouw, gelegen aan de eerder genoemde provinciale weg en spoorlijn. Ten noorden van het dorp ligt natuurgebied het Bûtenfjild. Ten westen ligt de voormalige zandwinningsput Het Zwarte Gat, met rondom wat bosjes. Ten zuiden ligt de Kanovijver (ook wel: Koopmansboskje), o.a. biotoop van de ijsvogel en een plek waar 's winters veel wordt geschaatst vanwege de beschutte ligging. Ten zuidoosten ligt het natuurgebied De Dobben.

De ligging aan de provinciale weg en spoorlijn Leeuwarden-Groningen heeft Hardegarijp gemaakt tot wat het nu is. In het kader van de realisatie van de Centrale As, is aan de noordzijde van Hardegarijp een rondweg aangelegd, waardoor de hoeveelheid doorgaand verkeer in het dorp aanzienlijk verminderen is.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Consulaat[bewerken | brontekst bewerken]

Hardegarijp was ook de standplaats van de architect Abe Bonnema. Na zijn dood kreeg zijn monumentale villa de bestemming als consulaat-generaal van Mauritanië.[2][3][4]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

  • VV Hardegarijp
  • Hardegarijper Basketball Vereniging Hornets
  • Kaatsvereniging "Reitsje Him"
  • "Iisclub Hurdegaryp"
  • Hardegarijp Sport Vereniging H.S.V
  • Tennisvereniging Galefjild
  • Paarden Sport Vereniging (PSV) de Ypeyruiters (opgericht op 21-11-1934)
  • Volleybalclub Hardegarijp

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Hardegarijp kent de oudste Friese toneelvereniging. De vereniging, MRV Tesselschade bestaat sinds 1870.[5]

Bevolkingsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bevolkingsontwikkeling
19992002200320042005200620072009201020112012201320162018201920202021
4.8635.1265.1205.1015.0475.0645.0344.9414.8984.8855.0285.1124.7894.8254.9255.0454.995

Geboren in Hardegarijp[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden in Hardegarijp[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hurdegaryp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.