Eastermar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eastermar
Oostermeer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Eastermar
Details
Eastermar (Friesland (hoofdbetekenis))
Eastermar
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Tietjerksteradeel Tietjerksteradeel
Coördinaten 53° 10′ NB, 6° 4′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,29 km²
Inwoners (BAG, 2019) 1.570[1]
(470 inw./km²)
Overig
Postcode 9260-9261
Woonplaatscode 2454
Detailkaart
Locatie in de gemeente Tietjerksteradeel
Locatie in de gemeente Tietjerksteradeel
Foto's
Haven in Estermar.
Haven in Oostermeer
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Eastermar (Nederlands: Oostermeer) is een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noorden van Drachten en ten zuidoosten van Bergum.

In 2019 telde het dorp 1.570 inwoners[1] en heeft een haven aan de Lits. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen De Joere, Hoogzand, Schuilenburg (deels) en Witveen.

Geschiedenis[bewerken]

Eastermar (als Oostermeer)op een kaart uit de atlas van Blaeu, omstreeks 1630
Toren van de oude kerk van Eastermar

Eastermar is gelegen tussen de meren Bergumermeer en De Leijen. Ten noorden van het dorp ligt de buurtschap Hoogzand (It Heechsân), ook wel Hoogzand-Oostermeer of voluit het Hoogzand van Oostermeer genoemd. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar (zie een detail van de kaart Frisia occidentalis van Gerard Freitag en Adrianus Metius uit de atlas van Blaeu uit omstreeks 1630; Eastermar is hier ingetekend op de plaats van het huidige Hoogzand).

De eerste vermelding van de plaats is in 1422 als Aestermer, in het Oudfries. In 1447 als werd het in het Nederlands als Oestmeer vermeld. Tijdens de vervening van het gebied ontstond er in de 16e eeuw ten zuiden van Hoogzand een nieuwe nederzetting, de Wâl, bij de al bestaande haven aan de oever van de Lits. De nieuwe plaats was gunstig gelegen vanwege de vaarverbindingen en overvleugelde in de eeuwen daarna langzaam het oude dorpskern.

In de 17e eeuw was de oude kern nog het centrum, dat aangeduid werd als Burthe. In de 19e eeuw werd De Wâl Oostermeer en de oude dorpskern werd Hoogzand genoemd. Hoogzand werd een buurtschap van Eastermar. De oude kerk van Eastermar werd in de middeleeuwen in Hoogzand gebouwd. Ook de nieuwe kerk, die de in de 19e eeuw afgebroken oude kerk verving, staat in Hoogzand. De gereformeerde kerk werd in het huidige Eastermar gebouwd.

Amateurarcheoloog Pieter Horjus ontdekte tussen 1925 en 1942 bij Eastermar een belangrijke collectie laatpaleolithische artefacten behorend tot de Tjongercultuur.

Geologie[bewerken]

Coulisselandschap ten noorden van Eastermar, ter hoogte van Hoogzand

Naar de plaats is het Oostermeer Interglaciaal genoemd. Het 'Oostermeer Interglaciaal' is een gematigd-warme periode uit het Midden-Pleistoceen.

De omgeving van Eastermar wordt gekenmerkt door een coulisselandschap met houtwallen.

Geboren in Eastermar[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]