Eernewoude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Eernewoude
Earnewâld
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Eernewoude Wapen van Eernewoude
Details Details
Eernewoude
Eernewoude
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Tietjerksteradeel Tietjerksteradeel
Coördinaten 53° 8′ NB, 5° 57′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2009) 421
Overig
Postcode 9264
Netnummer 0511
Belangrijke verkeersaders N31
Detailkaart
Locatie in de gemeente Tietjerksteradeel
Locatie in de gemeente Tietjerksteradeel
Foto's
Zicht op de haven van Eernewoude
Zicht op de haven van Eernewoude
Eernewoude
Eernewoude
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Eernewoude (officieel, Fries: Earnewâld) is een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel, in de Nederlandse provincie Friesland, met ongeveer 420 inwoners. Sinds 1989 is de officiële naam Earnewâld.

Het dorp is gelegen in het zuiden van Tietjerksteradeel, tussen Leeuwarden en Drachten, aan de rand van het natuur- en watersportgebied het Nationaal Park De Âlde Feanen. Er zijn veerdiensten naar Wartena en De Veenhoop.

Toerisme[bewerken]

Eernewoude, kombord

Eernewoude is in de zomerperiode vooral een watersportplaats. Massale drukte zoals we die kennen van plaatsen aan de Friese meren in het zuidwesten van de provincie (Friesland) is echter niet aan de orde.

Eind jaren tachtig van de 20e eeuw is een aanzienlijk vakantiepark ("Buitenplaats It Wiid") in de nabijheid van het dorp gerealiseerd. Door de geografische ligging (oan 'e oare kant fan it wetter) heeft dit niet tot noemenswaardige vergroting van de toeristische druk op het dorp geleid. Ditzelfde geldt voor de vergroting van de camping ("It Wiid" ), eveneens aan de overkant van het water.

Toeristische druk van personen die verspreid in het waterrijke Âlde Feanen gebied in een simmerhùske (vaak zonder nutsvoorziening) verblijven is verwaarloosbaar. Er is wel een trend zichtbaar dat woningen in het dorp aan de normale woningvoorraad onttrokken worden en als recreatiewoning gaan dienen.

Sinds 1980 bevindt zich hier het ooievaarsdorp It Eibertshiem.

In de laatste week van de bouwvakvakantie wordt een braderie georganiseerd en vindt het Nationale Kampioenschap Parapluhangen plaats. Het toeristische seizoen wordt eind september afgesloten met een wedstrijd tussen zeilboten van het type valk die een bepaald circuit afleggen (Om 'e Noard).

Sport[bewerken]

Skûtsjesilen[bewerken]

Eernewoude is etappeplaats van de jaarlijkse zeilwedstrijd tussen voormalige vrachtschepen (skûtsjes), overwegend stammend uit het begin van de twintigste eeuw. Bij deze competitie, georganiseerd door de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen, die traditioneel steeds gedurende elf dagen tijdens de bouwvakvakantie in Friesland georganiseerd wordt, vindt in Eernewoude steeds op iedere eerste dinsdag van deze periode een zeilwedstrijd plaats op het lokale water van It Wiid. Het dorp levert één van de veertien skûtsjes. Op de overwegend nauwe vaarwegen rond het dorp die meestal door vervening zijn ontstaan levert dit bij gunstige windsterkte spectactulaire beelden op.

De aanvang van een nieuw watersportseizoen wordt traditioneel op Koninginnedag gemarkeerd met een informele zeilwedstrijd tussen diverse lokale skûtsjes. Na de wedstrijd wordt steeds een nieuwe Feankeninginne ('Veenkoningin') gepresenteerd, afkomstig uit het dorp. De Feankeninginne is het volgende toeristische seizoen de ambassadrice van het dorp.

Schaatswedstrijd[bewerken]

Bouwwerken[bewerken]

Molens[bewerken]

Ten westen van Eernewoude staat de Princehofmolen, een spinnenkopmolen. In de buurt van het dorp bevinden zich tevens vier Amerikaanse windmotoren, de Windmotor Eernewoude 1, 2, 3 en 4.

Zie ook[bewerken]