Oenkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oenkerk
Oentsjerk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Oenkerk Wapen van Oenkerk
Details Details
Oenkerk
Oenkerk
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Tietjerksteradeel Tietjerksteradeel
Coördinaten 53° 15′ NB, 5° 54′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2009) 1768
Overig
Belangrijke verkeersaders N361
Detailkaart
Locatie in de gemeente Tietjerksteradeel
Locatie in de gemeente Tietjerksteradeel
Foto's
Mariakerk
Mariakerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oenkerk (officieel, Fries: Oentsjerk) is een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel in de Nederlandse provincie Friesland en telt ongeveer 1750 inwoners.

Beschrijving[bewerken]

Het dorp ligt ongeveer 13 kilometer ten noordoosten van Leeuwarden en ligt in de streek Trijnwouden (De Trynwâlden).

  • Sport: Oenkerk had tot 2009 twee voetbalverenigingen, de zaterdag-afdeling Trynwaldster Boys en de zondagafdeling vv Trynwalden. Deze zijn inmiddels gefuseerd tot VC Trynwâlden. Ook is er de korfbalvereniging Kv DFD.
  • Onderwijs: de OBS De Opstap en Christelijke basisschool De Paadwizer. Er is een afdeling van PTC+.

Dorp van States[bewerken]

In het verleden heeft Oenkerk vijf states gekend. Van deze vijf zijn er twee nog volledig intact en in het park van een derde is het zeer moderne bejaardencomplex Skewiel gevestigd. Van de andere twee is nagenoeg niets meer terug te vinden dan een straatnaam en een boerderij op de locatie.

De states zijn:

  • Stania State: Een goed voorbeeld van een Friese state, gelegen in het Stania Park aan de Rengersweg, het deel van de Rengersweg dat afsplitst van de N361. In Oenkerk is de Staniasingel naar deze state vernoemd.
  • Unia State: Wit landhuis welke dienst heeft gedaan als doktershuis. Het is gelegen aan de hoek van de Dokter Kijlstraweg met de Rengersweg. De Uniasingel is naar deze state vernoemd en dient niet te worden verward met de Uniastate in Beers.
  • Heemstra State: Afgebroken. In het Heemstrapark is het bejaardencomplex Skewiel (het vroegere Nieuw Heemstra State) gevestigd. Het Heemstrapark ligt aan de Rengersweg en deelt Oenkerk in 2 delen. De Heemstrasingel is naar deze state vernoemd.
  • Andringahuis: Afgebroken. Het heeft ongeveer op de hoek van de Rengersweg met de Wijnserdijk gelegen (waar thans de voormalige Friesland Bank staat). De Andringasingel is naar deze state vernoemd.
  • Eijsinga State: Afgebroken. Als men over de Rengersweg Oenkerk uitrijdt en de N361 (die in Oenkerk Rengersweg heet) richting Dokkum vervolgt, ziet men schuin tegenover Stania State een kleine boerderij. Op deze locatie heeft de Eijsinga State gestaan. In Oenkerk is geen straat naar deze state vernoemd, echter in het nabijgelegen Oudkerk kent men het Eijsingapad, een smalle weg die uit de richting van Oenkerk naar de zuidoost kant van Oudkerk loopt.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]