Oudkerk (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oudkerk
Aldtsjerk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Oudkerk
Details
Oudkerk (dorp)
Oudkerk (dorp)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Tietjerksteradeel Tietjerksteradeel
Coördinaten 53° 16′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2009) 672
Overig
Belangrijke verkeersaders N361
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Pauluskerk
Pauluskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oudkerk (officieel, Fries: Aldtsjerk) is een dorpje in de gemeente Tietjerksteradeel in de Nederlandse provincie Friesland.

Over het dorp[bewerken]

Het ligt langs de doorgaande weg tussen Leeuwarden en Dokkum. Het aantal inwoners bedraagt circa 670 (2009). Er is 1 winkel en een café winkels. Oudkerk is het noordelijkste dorp van Trijnwouden (De Trynwâlden). Het ligt op zandgrond, in het oudere deel van Friesland. Dit was een van de eerste Friese plaatsen waarvan de naam officieel in het Fries werd geschreven (Aldtsjerk). Ten zuidwesten van het dorp ligt het Oudkerkermeer. Iets ten westen daarvan staat De Oudkerkermolen, een poldermolen die uit 1864 dateert. Nabij Oudkerk bevindt zich de stins De Klinze. Zodra er ijs ligt, is het elk jaar weer een wedstrijd welke waaghals het eerst van Leeuwarden naar Oudkerk rijdt. Traditiegetrouw mag de winnaar zijn naam in de zolderbalk van het café in Oudkerk griffen.

Pauluskerk[bewerken]

De romaanse Pauluskerk dateert uit het midden van de twaafde eeuw en is in de loop van de eeuwen meerdere malen verbouwd. De bakstenen toren dateert uit het begin van de dertiende eeuw en is met tufsteen bekleed. Het protestantse interieur dateert uit de tijd na de reformatie. Opvallend is de 'herenbank' van de familie Sminia.[1]

Geboren[bewerken]

Naamdragers[bewerken]

OVerschillende personen dragen de achternaam Oudkerk, zoals de Amsterdamse politicus en huisarts Rob Oudkerk, de wielrenner Jaap Oudkerk, de Nederlandse dominee en schrijver Scipio Oudkerk en kunstenares Marie Louise Oudkerk.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]