De Veenhoop (Smallingerland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Veenhoop
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Veenhoop (Friesland)
De Veenhoop
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 6′ NB, 5° 57′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
260[1]
Overig
Woonplaatscode 3277
Foto's
Dorpskern van De Veenhop
Dorpskern van De Veenhop
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

De Veenhoop (Fries: De Feanhoop) is een dorp in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten westen van Drachten en ten noordoosten van Heerenveen. Langs het dorpsgebied lopen de Kromme Ee, het Grietmansrak en de Wijde Ee. Het dorp kent door deze ligging een jachthaven in de dorpskern. Verder kent het de waterlopen Vlierboschsloot, de Veenhoopstervaart, het Polderhoofdkanaal en het Kromme Gat.

In 2021 telde het dorp 260 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Winmoter Herkules
Polderhoofdkanaal met het kunstwerk van Henk Lampe

De Veenhoop is de jongste van de omliggende plaatsen die bij Boornbergum behoorde. Het is in het begin van de 19e eeuw ontstaan. Niet ver van Vlierbosch, een buurtschap die even eerder was ontstaan. Van die buurtschap is eigenlijk niks over. De weg De Flearbosk met twee huizen eraan en de waterloop Vlierboschsloot herinneren eraan.

De Veenhoop was ontstaan door extra bedijkingen in het gebied om veen te steken. Het was zo ideaal te liggen maar desondanks groeide de plaats maar langzaam. In de 20ste eeuw groeide het tot een echt dorpje uit maar echt groot werd het niet. In 1955 kreeg het de dorpsstatus. Het is daarna dat het zich verder op het toerisme is gaan richten. In 2015 werd daarvoor ook de Polderhoofdkanaal uitgediept om deze weer goed bevaarbaar te maken.

Molen[bewerken | brontekst bewerken]

Even ten noordoosten van De Veenhoop staat een Amerikaanse windmotor van het type Herkules Metallicus, die is aangewezen als rijksmonument.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks vormt De Veenhoop het toneel van het Veenhoop festival. Dit festival vindt plaats in het eerste weekend van de noordelijke bouwvakvakantie. De maandag daaropvolgend vindt traditioneel het Skûtsjesilen plaats op De Veenhoop. Vaste gast op het Veenhoop festival was de band Normaal tot hun afscheid in 2015. Andere prominente artiesten die op dit festival hebben opgetreden zijn onder meer Boney M., Status Quo, Meatloaf, Joe Cocker, Golden Earring, Europe, Navarone, DI-RECT en Electric Light Orchestra.

Veer[bewerken | brontekst bewerken]

Bekend is het fiets-en-voetveer Grietman, waarmee vanuit de Veenhoop de oversteek naar Hooidammen gemaakt kan worden, met toegang tot het natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de zuidoostzijde van de dorpskern ligt het natuurgebied de Kraanlanden, ten oosten ervan de jongere Bonnebuskepetten. Deze gebieden worden tezamen met twee kleinere gebieden de Petgatten De Feanhoop genoemd, en worden beheerd door It Fryske Gea. In de Kraanlanden is er een vogelkijkhut en in de Bonnebuskepetten had de schrijver Rink van der Velde een eigen plek om te kunnen schrijven. Dit wordt het Skriuwersarkje genoemd.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Tot en met schooljaar 2012-2013 kende het dorp een eigen basisschool, De school Op 'e Feanhoop moest echter wegens te weinig leerlingen sluiten.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1945 kent het dorp de Korfbalvereniging Altijd Kwiek.

Geboren in De Veenhoop[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Veenhoop van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.