Kortehemmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kortehemmen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Kortehemmen Wapen van Kortehemmen
Details Details
Kortehemmen
Kortehemmen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 5′ NB, 6° 4′ OL
Algemeen
Inwoners (2014) 267
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Kerk en klokkenstoel
Kerk en klokkenstoel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Kortehemmen (Fries: Koartehimmen) is een dorpje in de Nederlandse provincie Friesland in de gemeente Smallingerland.

De naam "Kortehemmen" slaat op het karakter van het omliggende land. Hemmen zijn laagliggende gronden die meestal bij een riviertje liggen. Dit kleine dorp bestaat uit twee delen, het grootste deel is gelegen aan de westzijde van de snelweg A7. Aan de oostzijde van de snelweg vindt men het historische deel van het dorp. Dit deel ligt voor een groot deel op hoger gelegen grond, aan de rand van het Reigersbos.

Reigerbos[bewerken]

Het Reigerbos staat in verbinding met het dorp Beetsterzwaag. Dit terrein bestaat overwegend uit oud loofbos wat van oudsher doorliep in de veengronden richting Nij Beets.

Het historische Reigersbos kenmerkt zich door de vele oude bomen omdat het bos generaties lang bewust weinig verzorgd is. Uit het gebied zijn zeer veel soorten dieren bekend, waaronder een groot aantal bijzondere insecten die hier leven in de oude bomen.

Het bos was vroeger een bos gelegen op het landgoed genaamd Steenbergen. In het begin van de 20e eeuw werd het pand afgebroken en later vervangen door een luxueus woonhuis, het bos is echter nog in particulier bezit. Nabij dit pand ligt het grootschalige voormalige Woodbrookershotel waar vanaf 2009 een nieuw behandelcentrum voor moeilijk opvoedbare jeugd van Jeugdhulp Friesland gevestigd zal worden. In 2008 werden hiervoor petities en protesten gehouden bij de omliggende dorpsbewoners.

In het bos, aangrenzend aan de gemeente Opsterland, ligt een oud heideveld in beheer van de Teijens Fundatie bekend onder de naam Kortehemmerveld. In 2006 werden hier vele beuken geplant waarmee het historische uiterlijk met de heide verloren is gegaan.

Kerk en klokkenstoel[bewerken]

Toonaangevend is het middeleeuwse kerkje, daterend uit omstreeks 1300. Op het kerkhof staat ook één van de klokkenstoelen in Friesland.

Zie ook[bewerken]