Kortehemmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kortehemmen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Kortehemmen Wapen van Kortehemmen
Details Details
Kortehemmen (Friesland)
Kortehemmen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 5′ NB, 6° 4′ OL
Algemeen
Inwoners (2020) 185[1]
Overig
Woonplaatscode 3283
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Kerk en klokkenstoel
Kerk en klokkenstoel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Kortehemmen (Fries: Koartehimmen) is een dorp in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt direct ten zuidzuidwesten van Drachten.

Het dorp bestaat sinds de aanleg van de snelweg A7 uit twee delen. De westzijde wordt grotendeels gevormd door de buurtschap Zandburen en een deel van Galhoek, deze vormen het moderne centrum van het dorp.

Aan de oostzijde van de snelweg vindt men het historische centrum van het dorp. Dit deel ligt voor een groot deel op hoger gelegen grond, aan de rand van het Reigerbos. Het dorp werkt op veel vlakken samen met het naburige Boornbergum, waarmee het ook de buurtschap Galhoek wordt gedeeld. In 2020 telde Kortehemmen 185 inwoners.

De naam "Kortehemmen" slaat op het karakter van het omliggende land. Hemmen zijn laagliggende gronden die meestal bij een riviertje liggen.

Het vormingscentrum van de Woodbrookers dat in Kortehemmen is opgericht heeft in latere jaren een bestemming gekregen als behandelcentrum voor de jeugdzorg met vrijwillige en gedwongen verpleging van de zorgorganisatie Jeugdhulp Friesland.

Reigerbos[bewerken | brontekst bewerken]

Het Reigerbos staat in verbinding met het dorp Beetsterzwaag. Dit terrein bestaat overwegend uit oud loofbos, dat van oudsher doorliep in de veengronden richting Nij Beets. Het bos was vroeger een bos gelegen op het landgoed genaamd Steenbergen.[bron?] In het begin van de 20e eeuw werd het pand afgebroken en later vervangen door een luxueus woonhuis[bron?], het bos is echter nog in particulier bezit.

Kerk en klokkenstoel[bewerken | brontekst bewerken]

Toonaangevend is het middeleeuwse kerkje, daterend uit omstreeks 1300. Op het kerkhof staat ook een van de klokkenstoelen in Friesland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kortehemmen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.