Egbertsgaasten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egbertsgaasten
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Egbertsgaasten (Friesland)
Egbertsgaasten
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 7′ NB, 6° 2′ OL
Overig
Postcode 9217 / 9216
Woonplaats (BAG) Nijega / Oudega
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Egbertsgaasten (Fries: Eibertsgeasten) is een buurtschap in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten westen van Drachten, ten noorden van De Wilgen, ten zuiden van Nijega en ten zuidoosten Oudega. De buurtschap ligt verdeeld in de dorpsgebieden van Nijega en Oudega.

De hoofdkern van de buurtschap ligt aan de Eibertsgeasten, niet ver van de Smalle Eesterzanding en ten noorden van het Gaasterdiep. In de inham van de Smalle Eesterzanding is er later een tweede kern van bewoning ontstaan. Deze bewoning aan de Skieppekampen wordt ook meestal tot de buurtschap gerekend.

De oudste vermelding is, voor zover bekend, in 1664 wanneer het als Egberts Gaesten werd vermeld. In het begin van de 18e eeuw werd de plaats vermeld als Egberts Gaatsen en een eeuw later komt ook de benaming De Gaasten naast Egbertsgaasten voor.

In 1989 en 1990 zijn er door het Fries Museum opgravingen gedaan in de buurtschap waarbij een Mesolitisch kampement werd blootgelegd, waarmee werd aangetoond dat het gebied dus eerder al eens bewoond was, in de middensteentijd.