De Tike

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Tike
Tieke
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van De Tike Wapen van De Tike
Details Details
De Tike (Friesland)
De Tike
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 9′ NB, 6° 2′ OL
Algemeen
Inwoners (2020-01-01) 330[1]
Overig
Postcode 9219
Netnummer 0512
Woonplaatscode 3276
Belangrijke verkeersaders N31 N356
Detailkaart
Kaart van De Tike
Locatie in de gemeente Smallingerland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

De Tike of Tieke (officieel, Fries: De Tike) is een dorp in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordwesten van Drachten, ten noorden van Nijega en ten noordoosten van Opeinde. Het ligt aan de westkant van het meer De Leijen en door het dorpsgebied loopt de Tikevaart, en de wegen N31 en N356. In 2020 telde het dorp 330 inwoners.[1]

De woningen aan de noordelijke kant van de Susterwei - de even nummers - hebben de postcode van het dorp Suameer. Omdat de weg direct aan de bebouwde kom van De Tike grenst, de oneven huisnummers van de weg wel de postcode van De Tike hebben en de weg veel verder van Suameer af ligt, voelen de bewoners zich meer verbonden met De Tike dan met Suameer.[2] Dit deel wordt ook wel Sumarder Tike (Suameerder Tieke) genoemd en valt binnen de gemeente Tietjerksteradeel. Suameerder Tieke werd vroeger ook wel als een aparte plaats beschouwd.[3] Het deel dat onder de gemeente Smallingerland valt werd in de 18e eeuw Smallinger Tieke genoemd.[4]

Het dorp heeft een kleine dorpshaven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Boerderij, gemeentelijke monument
Dorpshaven

De plaats is ontstaan door heideontginning van het veengebied dat in 1541 Teeckeveen werd genoemd. In 1543 werd het in een akte vermeld als "een stuck leggende opt Theeka. Rond 1700 stonden in de omgeving enkele boerderijen en meerdere plaggenhutten verspreid in het landschap. Het was dan een buurtschap die verdeeld lag tussen Opeinde en Nijega. In 1718 werd de buurtschap vermeld als Tieke.

Het oude veengebied ligt van oudsher op de scheiding van twee grietenijen (later gemeenten), namelijk Smallingerland en Tietjerksteradeel. De grens loopt langs de Susterwei en de Polderdyk. De Susterwei is vernoemd naar de zusters van het vroegere nonnenklooster in Siegerswoude. Deze nonnen liepen hier in de 16e eeuw langs als ze naar de andere kloosters gingen in de omgeving. Deze verbindingsweg liep toen nog dwars door het gebied waar nu de De Leijen ligt.

In de 19e en 20ste eeuw werd de buurtschap zowel De Tieke als wel Tieke genoemd. De buurtschap werd ook wel als twee verschillende plaatsen gezien en benoemd doordat het in twee verschillende gemeenten lag. Op kaarten werd Tieke soms wel en soms niet aangegeven, ook werd soms alleen Suameerder Tieke genoemd. De benaming Tieke is vermoedelijk (lokaal) Fries voor een Teek, die dan veel voorkwam in het veengebied. Op 23 oktober 1952 werd officieel de status van dorp verkregen en is op advies van de Fryske Akademy de naam gewijzigd in De Tike.

Bevolkingsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

1999 2002 2003 2004 2010 2014 2017 2019
360 359 356 352 328 316 311 326

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met de nabij gelegen plaatsen Opeinde en Nijega het de gezamenlijke gymnastiekvereniging Toneo, opgericht in 1966. Met die twee dorpen deelt het ook de voetbalvereniging ONT, dat vier jaar eerder was opgericht. Verder is er nog een biljartvereniging in het dorp zelf.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, Dorpshuis De Tike. Een keer in de drie jaar is er een groot dorpsfeest van enkele dagen. In 1938 werd er een fanfare opgericht maar in 1979 omgezet naar een brassband, Soli Deo Gloria geheten.

Het dorp kent ook een toneelvereniging. Verder heeft het dorp een eigen dorpskrant, De Heidehipper geheten en komt vier keer per jaar uit.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp had tot einde van het schooljaar 2018/19 een eigen basisschool, De Gielguorde geheten. De school moest echter sluiten doordat er nog maar 23 leerlingen waren op de school. Tot de laatste schooldag bleef het onduidelijk toch of de school moest sluiten of niet.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Tike van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.