Houtigehage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Houtigehage
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Houtigehage Wapen van Houtigehage
Details Details
Houtigehage
Houtigehage
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 9′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Inwoners (01-09-2009) 949
Foto's
Kerkgebouw Noord Jeruël te Houtigehage
Kerkgebouw Noord Jeruël te Houtigehage
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Houtigehage (Fries: De Houtigehage) is een dorp in de gemeente Smallingerland in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noorden van Drachten en heeft ongeveer 949 inwoners (01-09-2009).

Geschiedenis[bewerken]

Eerste sociale woningbouw (arbeiderswoning d.d. 1909) in Houtigehage
Gedenksteen in Noord-Jeruël in Houtigehage ter herinnering aan ds. Visscher

Rond 1900 heerste er armoede in het oosten van de provincie Friesland rond Houtigehage. De bewoners woonden in spitketen op de heide. Het analfabetisme was hoog. De woon- en leefomstandigheden waren slecht. In deze tijd kwam de predikant Johannes Antonie Visscher naar deze omgeving. Hij trok met zijn vrouw met een kofferorgeltje in een kruiwagen over de heide om geïmproviseerde kerkdiensten te houden. Naast preken bekommerde hij zich ook om de sociale omstandigheden. Hij spande zich in om de woonomstandigheden te verbeteren. Ook trachtte hij de bewoners toekomstperspectief te bieden door zich in te zetten voor de ontginning van de Friese heide. In Houtigehage bouwde hij een kerkgebouwtje Noord Jeruël, waar als herinnering aan zijn werk voor de bevolking een steen is ingemetseld. Ook is er in Houtigehage een straat, de Ds. Visscherwei, naar hem genoemd.

In 1909 werden de eerste woningwetwoningen gebouwd. De huisjes waren bestemd voor de bewoners van de spitketen. Er was ruimte voor aardappelopslag. De bewoners kregen een perceeltje grond om te kunnen voorzien in de eigen behoefte aan aardappels en groente. Ook was er een schuurgedeelte, waar wat kleinvee gehouden kon worden. Het huisje aan de Skoallewyk 10 (zie afbeelding) is daar een voorbeeld van. Deze woning is erkend als rijksmonument en fungeert als museum en galerie.

Sport[bewerken]

Zie ook[bewerken]