Houtigehage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Houtigehage
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Houtigehage (Friesland)
Houtigehage
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 9′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
900[1]
Overig
Postcode 9223
Woonplaatscode 3282
Foto's
Houtigehage.jpg
Kerkgebouw Noord Jeruël te Houtigehage
Kerkgebouw Noord Jeruël te Houtigehage
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Houtigehage (Fries: De Houtigehage) is een dorp in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Drachten en ten zuidwesten van Surhuisterveen, tussen Boelenslaan en Drachtstercompagnie. In 2021 telde het dorp 900 inwoners. De Folgensterloane wordt gedeeld met Drachtstercompagnie, met ook de buurtschappen Luchtenveld en Scheiding.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Houtigehage is ontstaan nadat in de laatste decennia van de 17e eeuw en in het eerste deel van de 18e het veen werd afgraven. Zo ontstond er verarmd heidegebied waarna enkele mensen er land verkregen om in cultuur te brengen. Dat was niet zo makkelijk. De plaatsnaam zou zijn afgeleid van de smalle stroken (hage) die bewoners hadden om in cultuur te brengen, en deze waren sterk met struiken (houtige) begroeid.

Gedenksteen in Noord-Jeruël in Houtigehage ter herinnering aan ds. Visscher

Rond 1900 heerste er armoede in het oosten van de provincie Friesland, in en rond Houtigehage zeker ook. De bewoners woonden in spitketen op de heide. Het analfabetisme was hoog. De woon- en leefomstandigheden waren slecht. In deze tijd kwam de predikant Johannes Antonie Visscher naar deze omgeving. Hij trok met zijn vrouw met een kofferorgeltje in een kruiwagen over de heide om geïmproviseerde kerkdiensten te houden. Naast preken bekommerde hij zich ook om de sociale omstandigheden.

Visscher spande zich in om de woonomstandigheden te verbeteren. Ook trachtte hij de bewoners toekomstperspectief te bieden door zich in te zetten voor de ontginning van de Friese heide. In Houtigehage bouwde hij een klein kerkgebouw Noord Jeruël, waar als herinnering aan zijn werk voor de bevolking een steen is ingemetseld. Ook is er in Houtigehage een straat, de Ds. Visscherwei, naar hem genoemd.

Eerste sociale woningbouw (arbeiderswoning d.d. 1909) in Houtigehage

In 1909 werden de eerste woningwetwoningen gebouwd. De huisjes waren bestemd voor de bewoners van de spitketen. Er was ruimte voor aardappelopslag. De bewoners kregen een perceeltje grond om te kunnen voorzien in de eigen behoefte aan aardappels en groente. Ook was er een schuurgedeelte, waar wat kleinvee gehouden kon worden. Het huisje aan de Skoallewyk 10 (zie afbeelding) is daar een voorbeeld van. Deze woning is erkend als rijksmonument en fungeert als museum en galerie.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1929 kent het dorp de voetbalvereniging SV Houtigehage.

In juni vindt er motorcrosswedstrijd, de Grasbaanraces plaats en augustus is er de SpeedCross.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Actrice en zangeres Christina Cünne, echte naam: Trijntje de Vries werd in 1932 geboren in Houtigehage. Cünne speelde onder meer in Frank en Eva, Rooie Sien en De Anna.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Houtigehage van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.